Maduro prekida diplomatske i političke odnose sa SAD-om

Američki predsjednik je pozvao i druge zemlje zapadne hemisfere da slijede njegov primjer (EPA)

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro saopćio je da prekida diplomatske i političke odnose sa SAD-om. Osim toga, zatražio od američkih diplomata da napuste zemlju u roku od 72 sata.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao predsjednika Nacionalne skupštine Venecuele i lidera opozicije Juana Guaida kao “privremenog predsjednika” te zemlje, Maduro je u obraćanju pristalicama u prijestolnici Karakasu poručio da prekida diplomatske i političke odnose sa SAD-om.

Istakao je da je upravo SAD organizirao puč protiv legitimne vlade u Venecueli. Na ulicama Karakasa okupilo se na hiljade pristalica Madura, kao i opozicije u zemlji.

Guaido je lider opozicije u Venecueli, nov na nacionalnoj sceni, izabran da vodi Kongres 5. januara. Rekao je ranije da želi zamijeniti predsjednika Nicolasa Madura ako bude imao podršku vojske, a s ciljem da sazove slobodne izbore.

“U svojoj ulozi jedinog legitimnog dijela vlasti koju je izabrao venecuelanski narod, Nacionalna skupština se pozvala na ustav zemlje da bi proglasila Nicolasa Madura nelegitimnim, pa je ured predsjedništva stoga upražnjena”, rekao je Trump.

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je vojsku i sigurnosne snage u Venecueli da podrže demokratiju i zaštite građane. Ponovio je da će SAD dati podršku Guaidu u njegovom nastojanju da oformi prijelaznu vladu i u pripremama za izbore.

Istaknuo je da Sjedinjene Države pozivaju Madura da odstupi u korist “legitimnog vođe koji odražava volju naroda Venecuele”.

Poziv na priznanje

Američki predsjednik je pozvao i druge zemlje zapadne hemisfere da slijede primjer u proglašenju Guaida za legitimnog lidera Venecuele.

Novog predsjednika Venecuele priznala je i Organizacija američkih država.

“Čestitamo Juanu Guaidu, vršitelju dužnosti predsjednika Venecuele. Ima naše puno priznanje kako bi potaknuo obnovu demokratije u zemlji”, napisao je na Twitteru Luis Almagro, generalni sekretar te organizacije.

Zvaničnik kanadske vlade koji je želio ostati neimenovan rekao je da će i Kanada priznati Guaida za novog predsjednika.

Marš protiv Madura

Pristalice venecuelanske opozicije u srijedu su počele marš ulicama Karakasa, tražeći da predsjednik Maduro siđe sa vlasti.

Članovi Nacionalne garde upotrijebili su suzavac u jednom dijelu prijestolnice, dok se protesti u drugim dijelovima Karakasa odvijaju bez konfrontacije i sukoba.

Venecuelanci koji učestvuju na protestima kažu da im je dosta inflacije, nedostatka osnovnih namirnica i migracija koje dijeli porodice, prenio je AP.

U isto vrijeme, okupljaju se na kontramitingu i oni koji su za Madura.

Venecuelanska Vlada je optužila opoziciju da pokušava isprovocirati krvoproliće.

Maduro je položio zakletvu za novi mandat 10. januara, nakon uvelike bojkotiranih izbora prošle godine koje su mnoge strane vlade proglasile nepoštenima. Otad pristalice venecuelske opozicije traže od Guaida da preuzme ulogu predsjednika. 

Madurova vlada optužuje Guaida da priprema udar i prijeti mu zatvorom.

Izvor: Agencije