Maduro optužio opoziciju za pokušaj atentata dronom

Dronovi napunjeni eksplozivom eksplodirali su blizu mjesta na kojem je predsjednik Maduro držao govor (EPA)

Predsednik Venecuele Nicolas Maduro optužio je opozicione poslanike, među kojima Julia Borgesa, opozicionog lidera koji živi u egzilu u Kolumbiji, da su pokušali da ga ubiju dronom.

Ustavotvorna skupština Venecuele počeće u sredu da privodi opozicione poslanike optužene da su umešani u napad dronovima na predsednika Madura, objaviio je ovaj parlament sa velikim ovlašćenjima, formiran prošle godine na inicijativu vlasti.

Istovremeno, redovna venecuelanska skupština pozvala je na sprovođenje “ozbiljne, objektivne, nepristrasne istrage koja će doneti precizne informacije” o događaju koji Maduro naziva “atentatom”.

Maduro je u dugom govoru emitiranom na službenom radiju i televiziji umešao Borgesa, bivšeg predsednika parlamenta koji sada živi u egzilu, u “atentat” dronovima ispunjenima eksplozivom na vojnoj svečanosti u subotu u Caracasu.

Borges Maduru: Svijet ne vjeruje u tvoju farsu

“U nekoliko izjava pominje se Julio Borges. Istraga ukazuje na njega”, rekao je Maduro koji, kako prenosi AP, nije izneo detalje o Borgesovoj navodnoj ulozi.

Borges mu je uzvratio na Twitteru napisavši “Ni zemlja ni svet ne veruju tvojoj farsi od atentata. Svi znamo da je to montiranje kako bi nas progonili i osudili, nas koji se protivimo tvojoj diktaturi”.

Predsednik Venecuele optužio je i opozicionog poslanika Juana Requesensa koga je u utorak uhapsila obaveštajna služba, objavila je opoziciona stranka.

Do sada je uhapšeno šest osoba, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Parlament je upozorio vladu da ne koristi incident kao izgovor “za jačanje političkog progona” opozicije.

Dronovi napunjeni eksplozivom eksplodirali su blizu mesta na kojem je predsednik u subotu držao govor i ranio je sedam vojnika, ali su i Maduro i ostali članovi vlade nepovređeni. 

Teška ekonomska situacija

Maduro je odmah u subotu za pokušaj napada optužio kolumbijskog predsjednika Juan Manuela Santosa i ekstremnu desnicu, te osobe koje žive u Sjedinjenim Državama da su finansijski pomogle.

Kolumbijski predsednik Santos vodi međunarodni protest protiv vladavine Madura koga smatra diktatorom.

U intervjuu France presseu prije desetak dana u Bogoti, Santos je ocenio da je “blizu” pad Chavezovog “režima” zbog hiperinflacije u Venecueli, a koju je Međunarodni monetarni fond procenio na 1.000.000 odsto za ovu godinu.

Pokušaj napada dronom dogodio se u trenutku dok u Venecueli vlada vrlo napeta politička i socijalna situacija.

Zemlja je u dubokoj recesiji zbog loše ekonomske politike i pada cena nafte, ograničen je uvoz i vlada hiperinflacija, nestašica hrane, lekova i robe široke potrošnje.

Izvor: Agencije