Maduro garantuje pošteno suđenje uhapšenim Amerikancima

'Zagarantovano im je pošteno suđenje', poručio je Maduro (Reuters)

Sudbina dvojice američkih državljana koji su uhapšeni u Venecueli zbog pokušaja “invazije” u centru je spora američke adiministracije koja ih želi vratiti kući i Nicolasa Madura koji im želi suditi dok Rusija, saveznik potonjeg, poručuje da “nije sigurna” da Sjedinjene Američke Države nisu upletene u tu akciju, javlja AFP.

Luke Denman (34) i Airan Berry (41), koji su uhapšeni u ponedjeljak, “optuženi su i priznali su” da su organizovali taj pokušaj “invazije” spriječen dan ranije, rekao je Nicolas Maduro na konferenciji za medije, piše Hina.

Protiv obojice, dodao je, “državno tužiteljstvo je podignulo optužnice”.

“S njima se dobro postupa”, izjavio je socijalistički čelnik i “zagarantovano im je pošteno suđenje”.

Nešto ranije američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da će Washington učiniti sve kako bi vratio kući Lukea Denmana i Airana Berryja, dvojicu bivših pripadnika američkih snaga za posebne namjene.

Maduro: Trump direktno rukovodio

“Američka vlada ni na koji način nije direktno umiješana u ovu operaciju”, ponovio je Pompeo.

Ali Moskva, tradicionalni saveznik Nicolasa Madura, ocijenila je “neuvjerljivom” izjavu Washingtona da “američka vlada nema ništa s onim što se dogodilo u Venecueli” ovih dana.

Za Madura nema nikakve sumnje da je Donald Trump “direktno rukovodio” tom “najezdom” koja je u samom početku ugušena u nedjelju na karipskoj obali i koja ima sva obilježja venecuelskog “Zaljeva svinja”.

“To je prerada neuspjele operacije koju su 1961. skovali kubanski emigranti i CIA kako bi srušili Fidela Castra, istaknuo je Maduro.

Trumpova administracija po svaku cijenu želi ukloniti “diktatora” Nicolasa Madura kojem poriču svaku legitimnost, ocijenivši, kao i gotovo šezdesetak zemalja, da je opozicioni čelnik Juan Guaido privremeni predsjednik Venecuele.

Nicolas Maduro, na vlasti od 2013. godine, uživa potporu Kube, Kine i Rusije.

Venecuelske vlasti su objavile da je u nedjeljnoj operaciji ubijeno osam “terorista” a dvadesetak je uhapšeno.

S druge strane, američka diplomatija ocjenjuje da bi ova “melodrama” mogla biti dio “velike kampanje dezinformiranja” koju vodi Caracas.

Amerikanac kaže da je htio oteti Madura

Venecuelski predsjednik je pokazao videosnimak ispitivanja Lukea Denmana na kojem mladić kaže da ga je vrbovao bivši vojnik američke vojske Jordan Goudreau, osnivač privatne zaštitarske kompanije Silvercorp USA kako bi izveo invaziju na Venecuelu i srušio Nicolasa Madura.

Na istražiteljevo pitanje – na engleskom – ko je organizator te operacije, Luke Denman odgovara da je to Donald Trump.

Denman na snimku kaže da je imao uputu zauzeti aerodrom Caracasa i iz njega avionom prebaciti predsjednika Nicolasa Madura u Sjedinjene Američke Države.

U martu je ministarstvo pravosuđa SAD-a optužilo Madura i dvanaest drugih sadašnjih i bivših venecuelanskih zvaničnikaza “narko-terorizam” a Trumpova administracija je ponudila 15 miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja, piše Hina pozivajući se na Reuters.

“Pomagao sam Venecuelancima da vrate vlast nad svojom zemljom”, rekao je Denman u videu.

Opozicija poriče povezanost

Maduro i venecuelsko pravosuđe optužuju Juana Guaidoa da je novcem blokiranim zbog američkih sankcija kupio “plaćenike” kako bi zajedno s Goudreauom organizovali ovu operaciju. Nabavio je “kopiju” ugovora koji su među ostalim potpisali Goudreau i Juan Guiado i u kojem su na papiru utvrdili uslove te “misije”.

Venecuelska opozicija poriče povezanost sa Silvercorpom USA i u srijedu je ocijenila da ta “krivotvorina” treba “opravdati pokušaj hapšenja” Juana Guaidoa.

Odgovarajući na pitanje o tom mogućem hapšenju, Maduro je na konferenciji za medije rekao da to “ne ovisi o njemu” nego o pravosuđu.

Washington je jednom prilikom već bio upozorio da bi Guaidoovo hapšenje bilo “posljednja pogreška” Nicolasa Madura.

Izvor: Agencije