Madrid se nada dogovoru sa Londonom o Gibraltaru do oktobra

Gibraltar
Britanska premijerka rekla je da su konstruktivno pregovarali s EU-om o Gibraltaru i usko sarađivali sa Španijom (Reuters)

Španija se nada kako će postići okvirni dogovor sa Velikom Britanijom u oktobru o statusu Gibraltara nakon što Velika Britanija izađe iz Evropske unije, rekao je u četvrtak španski premijer Pedro Sanchez, prenose agencije.

Zvanični Madrid također treba prijelazno razdoblje za postizanje dogovora sa Londonom oko pitanja okoliša, poreznih zakona i trgovine duhanskim proizvodima na toj britanskoj teritoriji, rekao je on.

„Trebamo dogovor o Gibraltaru do kraja oktobra“, rekao je novinarima na neformalnom samitu EU-a u Salzburgu.

Gibraltar, britanska teritorija koji se nalazi na južnoj obali Španije, napustit će EU zajedno sa Velikom Britanijom 29. marta iduće godine. Gibraltar nije dio carinske unije EU-a, ali se firme pribojavaju kako bi režim na granici mogao postati rigidniji nakon Brexita.

To bi moglo naštetiti privredi te teritorije koja ovisi o radnicima koji prelaze granicu sa Španiji.

Policijska saradnja i kretanje ljudi

Bilateralni razgovori Londona i Madrida o Gibraltaru vode se od početka godine, a službenici dvije države su do sada održali šest sastanaka.

„Imamo neke razlike kada je riječ o pravosudnoj i policijskoj saradnji i slobodnom kretanju ljudi“, rekao je Sanchez na samitu kada su čelnici Unije zatražili od britanske premijerke Therese May garancije o drugoj granici sa Velikom Britanijom, one između Sjeverne i Republike Irske.

U razgovorima je dotaknuto pitanje mogućeg zajedničkog korištenja zračne luke Gibraltara i sveobuhvatnijeg dijeljenja fiskalnih podataka stanovnika Gibraltara kako bi se spriječilo izbjegavanje poreza.

Izvor: Agencije