Madrid odbio poziv Katalonije na pregovore

Vlasti su saopćile kako je do sada ukupno povrijeđeno više od 400 ljudi, a pola od njih su policajci. Policija je uhapsila više od 150 osoba. (EPA)

Vlada Španije večeras je odbacila poziv katalonskog regionalnog lidera Quima Torre na razgovore o valu nasilja koje je pokrenuto zbog zatvorskih kazni za katalonske separatističke lidere, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Španski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sanchez poručio je Torri kako prvo mora osuditi nerede separatista koji potresaju Barcelonu.

„Gospodin Torra mora snažno osuditi nasilje, što do sada nije uradio“, naveo je španski premijer u saopćenju, te ponovio stav svoje Socijalističke partije da Kataloniji neće biti odobrena nezavisnost „jer to nije legalno“.

Poziv Katalonaca

Regionalna katalonska Vlada zatražila je ranije danas od centralne španske Vlade u Madridu bezuvjetne pregovore o rješavanju krize u toj pokrajini poslije pet dana protesta, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Pozivamo predsjednika španske Vlade (Pedra Sanchesa) da danas odredi dan i sat za bezuvjetne pregovore… To je njegova odgovornost i obaveza“, izjavio je prvi čovjek Vlade Katalonije Quim Torra koji želi da tokom razgovora bude pokrenuto i pitanje održavanja referenduma o samoopredjeljenju Katalonije čemu se od ranije protivi Madrid.

Torra je rekao kako Katalonci već odavno traže pregovore o rješavanju pitanja tog španskog područja i dodao kako to pitanje danas zahtijeva još hitnije rješavanje.

Poziv španskim centralnim vlastima dolazi poslije pet dana nasilnih protesta u Kataloniji.

U Barceloni je sinoć povrijeđeno više od 150 osoba poslije višesatnih sukoba demonstranata sa policijom koja je ispalila gumene metke i bacila suzavac kako bi rastjerala proteste.

Zatvor za bivše zvaničnike

Protesti u Kataloniji održavaju se svakog dana od ponedjeljka, kada je Vrhovni sud osudio devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine.

Demonstracije su počele zbog nezadovoljstva presudom Vrhovnog suda koji je u ponedjeljak osudio devet lidera katalonskih separatista na zatvorske kazne. Separatisti su se od tada svake noći sukobljavali sa policijom u Barceloni i drugim gradovima nakon mahom mirnih protesta.

Vlasti su saopćile kako je do sada ukupno povrijeđeno više od 400 ljudi, a pola od njih su policajci. Policija je uhapsila više od 150 osoba.

Protekle noći policija je upotrijebila i vodeni top i suzavac kako bi suzbila demonstrante u Barceloni.

Izvor: Agencije