Mađioničar ili prevarant: Kako Netanyahu uvijek pobijedi?

Benjamin Netanyahu bi mogao sklopiti nagodbu, umjesto da se pojavi na sudu (Reuters)

Gađenje prema premijeru Benjaminu Netanyahuu je konačno prešlo granice političkih partija i uvjerilo neke „teškaše“ iz redova Likuda da ne glasaju za njega na vanrednim općim izborima 17. septembra.

„Čini se kako vodstvo Likuda čini sve kako bi osiguralo da ne glasam za njih“, kazao je ranije ove sedmice bivši ministar i zastupnik Likuda u Knessetu Benny Begin. Govoreći o nacrtu zakona koji je podržao Netanyahu a tiče se stavljanja kamera na birališta, on je dodao: „Postoji cijena i treba postojati cijena za tako arogantno, sirovo i zatupljeno ponašanje.“

Bivši predsjednik Knesseta i veteran Likuda Dan Tichon je u ponedjeljak također kazao kako neće glasati za Likud na nadolazećim izborima.

„Demokratija je na žestokom udaru i mora biti odbranjena čim prije“, objasnio je on.

Pomoć psihologa

Bivši Likudov ministar i parlamentarac Michael Eitan je također objavio, u otvorenom pismu, kako ne planira glasati za Likud po prvi put u životu. U pismu objavljenom na Facebooku, Eitan je također opisao neke od šteta koje je Netanyahu, po njegovom mišljenju, nanio izraelskom društvu.

„Vrijednosti kao što su javno poštenje i lična skromnost, koje su nekada smatrane prirodnim, sada su postale ‘zastarjele'“, napisao je. „Sistem vladavine prava je na stalnom udaru napada zbog sumnji protiv premijera“. On je također optužio Netanyahua za poticanje protiv arapskih građana Izraela i jevrejskih ljevičara, kao i za korištenje rasističkih istupa kako bi upisao političke bodove.

„Izborni proces po Netanyahuu nije proces odlučivanja ko će raditi u korist države već ko će dati imunitet Netanyahuu“, nastavlja Eitan.

Uprkos sve glasnijim kritikama, pa čak i osudama premijera, i dalje postoji mogućnost da preživi još jedne izbore. Ankete stranci Likud daju najmanje 31 mjesto u Knessetu, jednako kao i njegovom glavnom plavo-bijelom rivalom. Čini se kako značajan postotak Izraelaca i dalje želi Netanyahua, poznatog kao „mađioničar“ zbog vještine da pobjeđuje na državnim izborima kada izgleda politički ranjivo, na čelu države.

Kako je ovaj dogmatski, hvalisavi političar postao nepobjediv? Kako je uspio srušiti rekord na vlasti mitskog prvog premijera države Davida Ben-guriona? Kako, uprkos oblacima korupcije koji su mu nad glavom, Netanyahu i dalje ima dobre šanse da ostane na vlasti nakon izbora naredne sedmice?

Možda je stanovnik kategorički pro-Likudskog grada Beit She'an, na granici sa Jordanom, nenamjerno dao najbolji odgovor na ovo pitanje kada je pokušao objasniti zašto će glasati za Likud uprkos divljenju domaćoj političkoj zvijezdi, bivšoj članici Knesseta Orly Levy-Abekasis koja je sad među liderima Laburističke stranke.

Čovjek, u prilogu za televiziju, sliježe ramenima i govori bez nagovještaja osmjeha: „Treba mi psiholog da se riješim Bibija“, koristeći poznati nadimak Netanyahua.

Strah od nepoznatog

Njegova tvrdnja da je nekako ovisan o Netanyahuu može biti objašnjena Teorijom očekivanog ishoda ekonomije ponašanja izraelskih profesora psihologije Daniel Kahneman i Amosa Tverskyja.

Kako navodi teorija, koja je Kahnemanu donijela Nobelovu nagradu za ekonomiju 2002. godine, naizgled nelogična podrška glasača iz Beit Sh'eana da podržava „Bibija“ je motivirana strahom od nepoznatog. Njihovo istraživanje je ustanovilo kako želja izbjegavanja gubitka nadmašuje nadu u dobitak. Ljudi radije uzimaju manje, sigurne ishode nego da se kockaju sa manje izvjesnim za veći dobitak. Promjena režima nosi nadu u unapređenje života čovjeka, ali strah od gubitka je sad iznad ove mogućnosti.

Nije slučajno da je Netanyahu političar koji najviše ima koristi od javnog straha od gubitka. Da ima Nobelova nagrada za širenje straha, on bi bio jedan od vodećih takmaca.

Profesor Shaul Kimhi sa odjela psihologije na koledžu Tel-Hai, nekada specijalni savjetnik odjela za istraživanje izraelske vojne obavještajne službe koji se bavio sakupljanjem psiholoških profila lidera, godinama je pratio Netanyahua i dokumentirao njegove odluke i izjave.

U posljednjoj studiji, gdje je sarađivao sa dr. Sagitom Yehoshuom sa Međudisciplinarnog centra u Herzliyi i Kraljevsko koledža u Londonu, te sa Yardenom Olielom sa odjela psihologije sa Tel Hai koledža, on ističe nevjerovatnu sposobnost Netanyahua da mobilizira javno mnijenje sa čestim taktikama prepadanja (karakterističnim i za američkog predsjednika Donalda Trumpa i za neke druge aktuelne lidere).

Opasna alijansa

Netanyahu je uspio uvjeriti Izraelce da postoji opasna ljevičarsko-arapsko-liberalna alijansa, kao i da je on jedina sila koja brani alijansi da uništi Državu Izrael. Proteklih godina, Netanyahu je napuhao čudovište kako bi uključio i medije, koristeći retoriku „mi protiv njih“ kojom je osvojio glasače.

Iako su desničarske figure zadobile istaknute pozicije u medijima proteklih godina, desnica i dalje sebe predstavlja kao inferiornu, uniženu manjinu u odnosu na „pravu elitu“ koja nastavlja vladati medijima i establišmentom. Istovremeno, Netanyahu široko koristi društvene medije, naročito Facebook i Twitter, kako bi direktno poslao poruke javnosti bez potrebe za tradicionalnim medijima.

Blagoslovljen je karakteristikama televizijske zvijezde. Čovjek je od riječi. Zna kako da se predstavi, jako je siguran u sebe, ima odlične retoričke vještine i tečno govori engleski jezik. Veoma je inteligentan i ima razvijene logičke sposobnosti.

Netanyahu koristi probleme oko kojih je lako dobiti slaganje, kao što je rast terorizma i Holokaust, kako bi stvorio jednostavne, pamtljive i često lažne stavove i koristi ih često kako bi strahom nagnao javnost da vjeruje kako je on jedini zaštitnik naroda.

Mnogi razgovori sa glasačima Likuda završavaju pitanjem: „No, da li imate ikoga boljeg?“ Proteklu deceniju, Netanyahu je postao ključni dio izraelske javnosti, član svačije porodice, dio kućanstva, pas-čuvar. Novi glasači, koji su nedavno napunili 18 godina, bili su tek djeca kada je on po drugi put postao premijer 2009. godine.

Rođendanska zabava

Svih ovih godina na vrhu piramide, Netanyahu je učinio sve što je mogao da udalji svakog političara koji je makar i nagovijestio namjeru da nekada se takmiči za liderstvo u Likudu. Opozicija nije uspjela dati lidera sa manipulativnim retoričkim vještinama u medijima ni blizu onima koje ima Netanyahu.

No, još uvijek ima nekih koji se nadaju protiv svih nada da se takozvani „mađioničar“ može poraziti na izborima.

Bivši premijer Ehud Barak, koji je na listi Demokratske unije (bivši Meretz), nedavno je kazao kako je Netanyahu „mađioničar poput onih mađioničara koje dovedete na sinov rođendan. On nema nadljudske sposobnosti – on je samo prevarant“.

Barakova objava iz 2000. da Izrael nema partnera među Palestincima sa kojim može doći do mira pomogla je (zajedno sa terorizmom i unutarnjim palestinskim sukobom) u stvaranu puta za povratak Likuda na vlast.

„Ako smo uspjeli poraziti Netanyahua 1999. godine, možemo to i danas uraditi“, kazao je.

Blagoslovljeni bili oni koji vjeruju.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera English