Mađerić: Nisam bježala i nema propusta s paketićima

Dijete, Djevojčica, Pokloni, Darovi
Mađerić kaže da u tom vrtiću ima djece svih socijalnih statusa i one koja ne plaćaju smještaj (EPA)

Raspravu o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, koje je u petak u Hrvatski sabor došla predstaviti ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, oporba je prebacila na “aferu paketići”, pri čemu su je optuživali da laže, dok im je ona uzvraćala da nema ni paketića niti afere.

“Ministrica Murganić bila je u dječjoj ustanovi i dijelila pomoć siromašnima, a ti siromašni tamo nisu bili. Netko mora za to odgovarati. Ako ne odgovarate Vi, onda mora odgovarati onaj tko je to napravio”, prozivao ju je Mirando Mrsić iz Socijaldemokratske partije (SDP) zamjerajući što su se u tu svrhu koristila sredstva Europskog socijalnog fonda.

Mrsić je uvjeren da će Europska komisija poslati inspekciju u Europski socijalni fond da vidi troše li se sredstva namjenski.

Murganić je uzvraćala kako ju se namjerno diskreditira i diskvalificira.

“Strašno je da u javnom prostori ima toliko dezinformacija, dali smo toliko obrazloženja vezano za navodnu ‘aferu paketići’ koje nema. Nitko nije vidio paketiće od našeg ministarstva i nisu postojali, a nema ni afere”, poručila je.

SDP-ovac Saša Đujić ministrici je poručio da ne može omalovažavati Mrsića i ostale zastupnike.

“Omalovažavate cijelu javnost koja je vidjela na televiziji sprint državne tajnice Mađerić, koja je novi prvak Hrvatske u sprintu na 50 metara i izlasku na zadnja vrata. Ne možete nas praviti ludim”, rekao je.

“Smatramo da treba raščistiti pitanje famoznih paketića. To nije pitanje je li netko pogriješio, je li to greška ministrice, već pitanje vjerodostojnosti Hrvatske pred Europskom komisijom”, rekao je Mrsić u ime Kluba zastupnika SDP-a.

“Paketići ne postoje i ne postoji afera, a sredstva tehničke pomoći su na ispravni način usmjerena”, ustrajala je prozvana ministrica, no SDP-ovci su je nastavili pozivati da prizna grešku.

Stazić: Radite od zastupnika budale

“Kažete da paketići ne postoje i nema afere, a svi smo vidjeli na TV da paketići postoje i da ste ih dijelili. Možete reći ‘Da, pogriješili smo’. Onaj tko radi taj i griješi i to je ljudski, ali raditi od zastupnika budale, tu ste nadmašili samu sebe”, zamjerio joj je SDP-ovac Nenad Stazić.

Murganić je pak dvojbeno zašto se problematizira upravo katolički vrtić.

“Išli smo u vrtić na poziv. Moja najbliža suradnica ima dijete od 10 godina i nema druge koja ima malo dijete, koje ide u vrtić, a i da ima to ne bi bio kriterij po kojem bi se birao vrtić. Zašto se potencira upravo ovaj vrtić, taj razlog samo vi znate”, uzvratila je.

Mrsić ju je potom optužio da laže. 

“Lažete, uplićete se u svoje laži i nikako da iz toga izađete. Čini vam se malo, ali to je veliko i ovo je afera Hrvatske i Vlade”, poručio joj je.

Ona je pak odbacila prozivku da pobjegla pred novinarima na stražnji izlaz.

“Nisam pobjegla na stražnji izlaz, čak sam novinarku pozdravila kad sam izlazila. Prilikom predstave pred četiri medijske kuće davala sam izjave i o tome me se nije pitalo. Nikad mi ne bi palo na pamet da bježim pred novinarima”, ustvrdila je Murganić.

Državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Margareta Mađerić ustvrdila je u petak da nije bilo propusta u Ministarstvu u vezi s podjelom paketića sufinanciranih iz EU fondova za pomoć najpotrebitijima, koji su dodijeljeni katoličkom privatnom vrtiću za Svetog Nikolu, te poručila kako nije pobjegla od novinara koji su je htjeli pitati o tome, već je to pogrešno protumačeno.

“Žao mi je ako je netko shvatio da se izbjegavao odgovor na pitanje Nove TV. Akcija u vrtiću bila je javna, transparentna i sukladna svim zakonima. Ako je nekoga, eventualno jer je krivo protumačeno, to povrijedilo, meni je žao i ispričavam se zbog toga”, rekla je Mađerić, koja je sudjelovala na konferenciji “Ljudska prava nemaju rok trajanja: Život u domu za starije i nemoćne”.

Mađerić: ‘Svugdje ima potrebite djece’

Mađerić je ustvrdila kako je osoba koja je mogla odgovoriti na konkretno pitanje tko su potrebiti u vrtiću “Blažena Hozana” časna sestra koja vodi taj vrtić. 

“Nema propusta u Ministarstvu, svi posjeti koje smo imali i koje ćemo imati bili su transparentni i po zakonu. To je ključno. Loše je što se na takav način medijski plasirala jedna humana gesta i proslava Svetog Nikole”, kazala je Mađerić, koja tvrdi da su tijekom dodjele poklona čelnici Ministarstva bili dostupni za izjave cijelo vrijeme, prenosi Hina.

Upitana je li se mogao izabrati neki drugi vrtić i hoće li netko u Ministarstvu snositi odgovornost, odgovorila je da svugdje ima potrebite djece, pa i u vrtiću “Blažena Hozana”.

Mađerić je naglasila da je taj vrtić javna ustanova koju sufinancira Grad Zagreb, a tamo također ima djece svih socijalnih statusa i one koja ne plaćaju smještaj.

“Paketiće za Svetog Nikolu organizirao je dječji vrtić uz sufinanciranje roditelja. Artikli koje je organiziralo i dostavilo Ministarstvo dostavljeni su dječjem vrtiću i časnim sestrama da rasporede onima kojima je to potrebno”, dodala je.

Ministarstvo iz svog dijela nadležnosti, koji se tiče EU fondova, raspisuje javne natječaje, i u dijelu podjele humanitarne pomoći i u dijelu ostalih potrepština, na koje se javljaju humanitarne udruge, organizacije, ustanove i institucije.

“Iz dijela tehničke pomoći, koji služi za informiranje i promidžbu tih fondova imamo niz aktivnosti, a jedna je posjeta predškolskim i odgojnim ustanovama, kao što je bio taj dječji vrtić. Odlučili smo se u tom dijelu financirati artikle kako bismo djeci u prosincu omogućili adekvatne darove”, rekla je Mađerić.

Kako su u četvrtak prenijeli hrvatski mediji, ministrica Nada Murganić (HDZ) povodom praznika Svetog Nikole posjetila je u srijedu Katolički privatni dječji vrtić “Blažena Hozana” i donijela poklone koje s Ministarstvom sufinancira Europska unija iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) i Europskog socijalnog fonda (ESF).

Paketi sa slatkišima, pelenama i bojankama, na kojima je bila oznaka “Za najpotrebitije”, koje sufinancira EU i koji su namijenjeni najsiromašnijima, završili su, prenijeli su mediji, u privatnom katoličkom vrtiću.

Novinari su pokušali ministricu Murganić i državnu tajnicu Margaretu Mađerić, koja je također prisustvovala proslavi, pitati kako su i zašto pokloni završili u privatnom vrtiću, no odgovore nisu dobili, a državna je tajnica, prenose mediji, pobjegla od kamera, dok je ministrica iz vrtića izašla na stražnji ulaz.

Murganić: ‘Nije bilo zloupotrebe sredstava’

Nada Murganić izjavila je u četvrtak da joj je žao što su posjet predstavnika tog ministarstva privatnom dječjem vrtiću i podjela poklona s oznakom Europskog socijalnog fonda “za najpotrebitije” stavljeni “u ne baš dobar kontekst”, istaknuvši kako je riječ o promotivnim materijalima tih fondova, a pokloni nisu nabavljeni iz sredstava namijenjenih humanitarnim organizacijama.

“Radi se o sredstvima iz tehničke pomoći koja ministarstva koja provode programe iz europskih fondova imaju na raspolaganju. To su sredstva namijenjena za edukaciju i zapošljavanje kadrova te, među ostalim, različite oblike promidžbe tih aktivnosti, odnosno tih fondova”, rekla je Murganić.

“Odlučili smo taj dio promidžbe, a radi se o iznosu od 50.000 kuna (6.619 eura), koristiti tako da donesemo simbolične poklone tamo gdje postoje potrebe, stavimo oznake naših fondova i na taj način predstavljamo ono što ti fondovi rade”, kaže Murganić.

“Nije dobro komentirati da su sredstva iz europskih fondova i humanitarne pomoći zloupotrijebljena jer to nije tako. Bili smo prije dva dana u Nazorovoj, isto smo s tim naljepnicama donijeli djeci prikladne male poklončiće koji će ih razveseliti. Nastavit će se s tim aktivnostima. Danas smo se spremali u jednu školu u Dalmatinskoj zagori, odakle su javili da im treba nešto knjiga za potrebe školske knjižnice”, dodala je ministrica.

Iz redova oporbe nakon što je priča izašla u javnost rekli su kako bi se netko zbog svega trebao barem ispričati, ako ne i odgovarati, a stranka GLAS ministricu je čak pozvala na ostavku.

Premijer Andrej Plenković odbio je zahtjeve za ostavku i rekao da ministrica Murganić ima njegovo povjerenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije