Madawi al-Rasheed: U kraljevini tišine i šutnja je zločin

Bin Salman je pooštrio kontrolu na društvenim medijima i regrutirao elektroničku vojsku za širenje laži i praćenje glasova opozicijskih korisnika (Anadolija)

Madawi al-Rasheed, gostujuća profesorica na Institutu za Bliski istok Londonske škole za ekonomiju, kritizirala je saudijsku politiku rekavši da je u kraljevini tišine čak i šutnja postala zločin. Također je osudila to što je ta zemlja pristupila podacima Twittera kako bi špijunirala svoje građane.

U članku objavljenom na britanskom portalu Middle East Eye ta ugledna analitičarka saudijske političke scene kaže da saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman želi nadzirati neposlušnike i uhapsiti disidente, te potkopati aktivnosti Saudijaca koji žive u egzilu. Posredstvom društvenih medija pomno se prate studenti, akademski radnici i aktivisti, a saudijski konzulati šalju dosjee o njima u Rijad.

Al-Rasheed ističe da je američka vlada optužila dvojicu bivših zaposlenika Twittera za špijuniranje u korist Saudijske Arabije nakon što su hakirali lične podatke više od 6.000 Twitter-naloga, uključujući i podatke istaknutog disidenta koji je kasnije postao blizak saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju.

Zaposlenike je, navodno, regrutirao saudijski agent koji ih je obasipao desecima hiljada dolara i skupim poklonima, istakla je. Njihov zadatak navodno je bio da podatke o kritičarima saudijskog režima prenesu Baderu al-Asakeru, koji je blizak Bin Salmanu.

Tiranin s Twittera

Al-Rasheed kaže da Al-Asaker možda sada sjedi u Bin Salmanovoj kancelariji i razmišlja o tome kako da zataška najnoviji skandal i popravi imidž Saudijske Arabije i predstavi je kao sigurno utočište za turizam i obilaske kulturnih znamenitosti.

Nakon posljednjeg u nizu skandala tiranin s Twittera ponovo je pao sa svoje kule od slonovače kada su razotkriveni njegovi agenti i izaslanici širom svijeta, dodala je.

Saudijski represivni režim još nije zabranio Twitter i druge društvene medije iz nekoliko razloga, između ostalog, zbog toga što je Bin Salman želio pokrenuti novu eru povezanosti na društvenim mrežama, što mu omogućava pokretanje propagandnih kampanja uporedo s brojnim navodnim reformama, smatra Al-Rasheed.

Dodaje da bin Salman zna da je saudijska omladina već duboko uronila u društvene medije, gdje izražavaju svoje težnje i kritike režima.

Hapšenja i mučenja

Al-Rasheed kaže da se saudijska omladina ismijavala sloganu Bin Salmana “Saudijska Arabija je velika”, smatrajući to pukom propagandom koja ne može prikriti pukotine u sistemu, posebno kad je riječ o hapšenjima i mučenjima zatvorenika savjesti i drugih.

Aktivisti koji žive u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuli su kontrahashtag kako bi razotkrili istinu o toj izmišljenoj veličini, koju milioni Saudijaca ne osjećaju.

Mladi nezaposleni Saudijci također su pokrenuli vlastiti hashtag pod nazivom “Forum nezaposlenih Saudijaca” kako bi skrenuli pažnju na pokopane ambicije obrazovane generacije koja još nije uspjela pronaći zaposlenje u okviru “Vizije 2030”.

Vojska i sankcije

Bin Salman je pooštrio kontrolu na društvenim medijima i regrutirao elektroničku vojsku za širenje laži i praćenje glasova opozicijskih korisnika, što je dovelo do žestokih kazni. To je primoralo prognanike u dijaspori da preuzmu vodstvo i nastave borbu svojih kolega unutar zemlje, kazala je.

Bin Salman se koristi Twitterom da nadgleda neistomišljenike, hapsi disidente i podriva aktivnosti Saudijaca u inozemstvu. Osoblje konzulata često govori kritičarima režima da im pasoši mogu biti obnovljeni samo ako se vrate u svoju zemlju, zbog čega su neki zatražili politički azil, a drugi ostali zaglavljeni u zapadnim zemljama.

Prema njenim riječima, špijuni saudijskog režima na Twitteru bili su dio mašine za pripremanje izvještaja i nanošenje štete tim prognanicima, pogotovo aktivistima i najglasnijima među njima, poput Omara al-Zahranija, koji je postao simbol otpora.

Dodaje da se Twitter pokazao dobrim alatom za prisluškivanje ne samo da se uhvate i kazne disidenti nego i da se vidi ko hvali saudijski režim kako bi za to bio nagrađen. Tako je i šutnja, sama po sebi, postala zločin, rekla je.

Salman al-Odah

Osvrnula se i na tragičnu situaciju učenjaka Salmana al-Odaha, koji je šutio zbog spora između Saudijske Arabije i Katara izuzev jednom, kad je molio Boga da ujedini muslimane, aludirajući na pomirenje s Katarom.

Bin Salman će se suočiti s ozbiljnim izazovima ako bude težio popravljanju svog duboko narušenog imidža, s obzirom na to da se on smatra odgovornim za kršenje najcjenjenijih međunarodnih normi koje se odnose na suverenitet ambasada i kršenje svetosti života novinara koji rade u inozemstvu nakon ubistva Khashoggija, uz stradanja hiljada Jemenaca u petogodišnjem ratu, koji je uništio tu zemlju.

Bin Salman bi trebao odmah osloboditi i vjerske učenjake, pjesnike, borce za ljudska prava, plemenske poglavare i druge, što bi bio prvi korak ka ostvarenju pravde.

Na kraju zaključuje da je ugled saudijskog prestolonasljednika najvjerovatnije narušen do te mjere da ga više nije moguće ni popraviti.

Izvor: Middle East Eye