Oglasi

Mađarskom predsjedniku oduzet doktorat

Palu Schmittu oduzet je doktorat nakon što je univerzitet otkrio da je njegova doktorska teza najvećim dijelom plagijat.
Schmitt je na povratku sa diplomatskog putovanja iz Južne KorejeAFP/Getty

Mađarskom predsjedniku Palu Schmittu oduzet je doktorat nakon što je univerzitet otkrio da je njegova doktorska teza najvećim dijelom plagijat.

Trideset i tri člana specijalnog vijeća univerziteta Semelvejs glasala su za oduzimanje doktorata Schmittu, dok su četiri člana bila protiv ovakve odluke.

Glasanje je održano dva dana nakon što je istražna komisija univerziteta otkrila da je veliki dio Schmittove teze iz 1992. godine zapravo kopija radova drugih autora.

Istražni komitet je okrivio univerzitet što 'nije primijetio neobično veliko kopiranje'.

Komisija je Schmitta oslobodila odgovornosti, navodeći da univerzitet nije smio prihvatiti njegovu tezu.

Schmitt je na povratku sa diplomatskog putovanja iz Južne Koreje.

Ne razmišlja o ostavci

On je u srijedu izjavio da neće podnijeti ostavku, uprkos otkriću istražnog komiteta da, gotovo u cjelosti, njegova doktorska teza iz 1992. godine predstavlja kopiju radova dvojice autora.


Protesti zbog plagiranja doktorata [AFP]

Schmitt je rekao da nikada nije razmišljao o ostavci i da namjerava nastaviti obavljati svoju dužnost odgovorno, prenosi AP.

Petočlani istražni komitet u utorak je saopćio da je u Schmittovoj tezi o analizi modernih Olimpijskih igara (OI), napisanoj na više od 200 stranica, čak 115 bilo direktan prevod ili pokazuje "djelimičnu sličnost" s drugim radovima.

Istražni komitet je okrivio univerzitet što "nije primijetio neobično veliko kopiranje".

Petočlani komitet je naveo da su akademici univerziteta morali primijetiti i ukazati na sličnosti između većih dijelova Scmittove teze o OI s radovima drugih autora.

Komitet je još naveo da disertacija poštuje formalne zahtjeve, koji su tada bili na snazi, uprkos odsustvu fusnota, navoda i drugih propusta.

Izvor: Agencije