Mađarski sud odbio hrvatski zahtjev za izručenjem Hernadija

Evropski nalog za hapšenjem Hernadija raspisan je nakon Uskokovih optužbi da je Ivi Sanaderu dao 10 miliona eura mita (EPA)

Mađarski sud odbio je hrvatski zahtjev za izručenjem Zsolta Hernadija, javili su mađarski mediji.

Nakon što je Evropski sud u Luksemburgu objavio da Mađarska nije smjela ignorirati evropski nalog za hapšenje u slučaju Zsolta Hernadija, hrvatska policija ponovo je od Interpola zatražila raspisivanje tzv. crvene potjernice za prvog čovjeka mađarskog MOL-a.

“Ravnateljstvo policije dostavilo je presudu Europskog suda u Luxembourgu Pravnoj službi, Izvršnom odboru i Glavnom tajništvu Interpola sa zamolbom ponovnog uvođenja tjeralice u Interpolovu bazu tjeralica”, stoji u saoćenju MUP-a objavljenom 10. augusta.

Evropski sud u Luksemburgu krajem jula je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati evropski nalog za hapšenje u Hernadijevom slučaju samo na osnovu odluke njihovog državnog tužilaštva o obustavi krivične istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka.

“Pravosudna tijela država članica dužna su donijeti odluku o svakom evropskom nalogu za hapšenje koji im je poslan”, istaknuo je sud.

Optužbe o mitu

Hernadijeva hrvatska advokatica nakon toga je upozorila kako Evropski sud pravde ni u jednom dijelu odluke nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija, već da je mađarski sud dužan odlučiti o hrvatskom zahtjevu za njegovim izručenjem.

Evropski nalog za hapšenjem Hernadija, koji su neke države ignorirale, raspisan je nakon Uskokovih optužbi da je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu dao 10 miliona eura mita kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Izvor: Agencije