Mađarski sud: Gruevski neće biti izručen Skoplju

Nikola Gruevski
Sjeverna Makedonija traži izručenje Gruevskog zbog presude u slučaju 'Tenk' i još nekoliko krivičnih postupaka (EPA)

Mađarska neće isporučiti vlastima u Sjevernoj Makedoniji bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, koji od studenoga prošle godine boravi u Budimpešti i uživa status političkog azilanta, priopćili su iz makedonskog Ministarstva pravosuđa.

“Dobili smo obavijest da je Vrhovni regionalni sud u Mađarskoj usvojio konačnu odluku da nisu ispunjeni zakonski preduvjeti za izručenje Gruevskog jer mu je na njegov zahtjev odobren azil u Mađarskoj. U skladu s aktom broj 38 za međunarodnu pravnu pomoć u kaznenim predmetima, osoba kojoj je omogućen azil neće biti izručivana državi koju je napustio”, navode iz Ministarstva pravosuđa za portal a1on, kako prenosi Tanjug.

Mađarska je odbila ekstradiciju Gruevskog na zahtjev Sjeverne Makedonije za izdržavanje kazne zatvora od dvije godine u slučaju makedonskog Specijalnog tužiteljstva “Tenk”, odnosno nabavke službenog mercedesa.

Gruevski boravi u Budimpešti gotovo godinu dana, dok makedonsko Tužiteljstvo za procesuiranje organiziranog kriminala i dalje vodi istragu kako je Gruevski uspio napustiti Sjevernu Makedoniju i tko mu je pomogao u tome.

Saveznik Viktora Orbana

Sjeverna Makedonija traži izručenje Gruevskog zbog presude i još nekoliko kaznenih postupaka pokrenutih protiv njega.

Sud u Budimpešti ranije je, u lipnju, odbio zahtjev Sjeverne Makedonije za izručenjem Gruevskog, navevši da prema mađarskom zakonu ljudi kojima je odobren azil ne mogu biti izručeni zemlji iz koje su došli.

Gruevski, koji je bio makedonski premijer od 2006. do 2016. godine, saveznik je mađarskog premijera Viktora Orbana i stigao je u Mađarsku nakon što je putovao kroz nekoliko balkanskih zemalja u pratnji diplomata u vozilima s diplomatskim tablicama Mađarske.

Ljetos je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao parlamentarcima da se u svom uredu redovno sastaje s Gruevskim kako bi se s njim posavjetovao o važnim pitanjima vezanim za Zapadni Balkan.

Izvor: Agencije