Mađarski lovci presreli britanski putnički avion

Avion je letio je iznad Atlantika u noći između subote i nedjelje, dok je Britanija očekivala oluju Ciara (Reuters)

Avion britanske aviokompanije British Airways presrela su dva borbena aviona iznad Mađarske nakon što je izgubio kontakt sa kontrolom leta, javljaju britanski mediji.

Avion BA108 letio je iz Dubaija za London kada ga je uočilo mađarsko Ministarstvo odbrane, ali kontrola leta nije obaviještena o prisustvu letjelice, prenosi Daily Mail.

Dva mađarska “Gripena” poslata su da isprate i identifikuju avion nakon što je nenajavljeno prošao preko mađarske granice u subotu popodne.

Prema sigurnosnim protokolima, piloti moraju uspostaviti kontakt s kontrolom leta kada prelaze iz zračnog prostora jedne u zračni prostor druge zemlje.

Siguran nastavak puta

Kada avion British Airwaysa nije to uradio, mađarski zvaničnici su izdali najviši nivo uzbune i dva borbena aviona su poslata da identifikuju letjelicu i postaraju se da sigurno nastavi put, prenose agencije.

Mađarski lovci su poletjeli u 12.55 po lokalnom vremenu prije nego što je avion stupio u komunikaciju sa kontrolom leta, a vratili su se u bazu u 13.21.

“Komunikacija sa kontrolom leta je brzo uspostavljena i avion je normalno sletio na Heathrow”, rekao je glasnogovornik British Airwaysa za Mail Online Travel.

Izvor: Agencije