Mađarska: Zaštititi kršćanski identitet Evrope

Šef mađarske diplomatije je istakao i kako su zemlje Zapadne Evrope bile krajnje neuspješne kada je riječ o programima integracije migranata (EPA)

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto je izjavio da bi Evropa mogla biti snažna tako što bi zaštitila kršćanski identitet i oslanjala se na jake zemlje članice Evropske unije (EU).

U obraćanju na konferenciji za medije u Budimpešti, Szijjarto je istakao da se EU trenutno suočava s vrlo ozbiljnim i historijskim problemima, javlja agencija Anadolija.

Naglasio je da Brisel dosad nije pronašao ispravan odgovor za sigurnosne probleme s kojima se suočava, dodajući da je migrantska politika EU-a doživjela potpuni kolaps.

Neuspješna integracija

Šef mađarske diplomatije je istakao i kako su zemlje Zapadne Evrope bile krajnje neuspješne kada je riječ o programima integracije migranata, napominjući da zbog toga ne treba vršiti pritisak na druge zemlje članice koje ne žele primiti izbjeglice.

Podsjetio je da su građani njegove zemlje na izborima održanim 8. aprila jasno poručili kako žele da Mađarska i dalje ostane “zemlja Mađara”.

“Mora se dozvoliti slobodna konkurencija unutar Evrope kako bi imali snažnu Evropu. Ljudima se ponovo mora pružiti sigurnost. Mora se zaštititi kršćanski identitet Evrope”, poručio je Szijjarto.

Izvor: Agencije