Mađarska vlada traži radikalno proširenje ovlaštenja u borbi protiv korona virusa

Vlada bi mogla ukazima da ukine primjenu nekih zakona i da uvede druge vanredne mjere, kako bi garantirala sigurnost građana i sigurnu ekonomiju (EPA)

Mađarska vlada predala je parlamentu nacrt zakona koji predviđa da upravlja zemljom uredbama u situaciji produženog vanrednog stanja u borbi protiv širenja korona virusa, saopćeno je u Budimpešti.

Prema nacrtu zakona koji je dostupan na stranici mađarskog parlamenta, previđeno je da vlada može u nedogled da produžava vanredno stanje bez prethodne konsultacije sa parlamentom.

Vanredno stanje u Mađarskoj uvedeno je 11. marta, prenosi Beta.

Ukidanje zakona

Pod takvim uvjetima, vlada bi mogla ukazima da ukine primjenu nekih zakona i da uvede druge vanredne mjere, kako bi garantirala sigurnost građana i sigurnu ekonomiju.

Također su predviđene zatvorske kazne za širenje dezinformacija.

Kritičari vlade Viktora Orbana koji je redovno optužen za antidemokratske poteze, strahuju da bi takvo izuzetno proširenje ovlaštenja bilo na štetu parlamenta.

Nacrt zakona bi naredne sedmice mogao da bude predat poslanicima na razmatranje, a za njegovo usvajanje je neophodna dvotrećinska većina.

U Mađarskoj su registrirane 103 zaražene osobe i četiri smrtna slučaja. U toj zemlji su zatvorene škole, javna i kulturna mjesta kao i kopnene granice.

Izvor: Agencije