Mađarska uvodi karantin za neke zemlje, na spisku BiH, Srbija, Crna Gora

Ove restrikcije su zbog zaštite naše slobode, rekao je Gergely Gulyas, šef kabineta mađarskog premijera (EPA)

Mađarska od srijede uvodi nova ograničenja putovanja kako bi spriječila širenje korona virusa, najavio je u nedjelju šef kabineta premijera Viktora Orbana, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Mjere se odnose i na susjednu Srbiju, prenijela je agencija Beta, dok Hrvatska za sada nije na listi zemlja prema kojoj Mađarska uvodi dodatne restrikcije.  

Pod novim pravilima mađarski državljani koji se vraćaju iz rizičnih zemalja s crvene ili žute liste morat će proći zdravstvenu provjeru na granici i ići u karantenu. Karantena se može izbjeći jedino s predočena dva negativna testa na COVID-19 stara najviše pet dana, najavio je Gulyas. 

Ista pravila vrijedit će i za strance koji dolaze iz zemalja sa žute liste, dok će onima s crvene ulazak u Mađarsku biti zabranjen.

Mađarska je ukinula većinu ograničenja u maju i otvorila svoje granice za putnike iz zemalja EU-a i susjednih, trećih zemalja.

Izbjeći ponovno zatvaranje zemlje  

Gergely Gulyas rekao je da su nova ograničenja potrebna kako bi se korona virus zadržao “izvan granica” i izbjeglo ponovno zatvaranje zemlje. 

“Ove restrikcije su zbog zaštite naše slobode”, rekao je Gulyas.

Albanija, Kosovo, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Ukrajina, između ostalih, nalaze se na crvenoj listi. 

Srbija, Bugarska, Portugal, Rumunija, Rusija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo su na žutoj listi, dok se u i iz Hrvatske zasad može slobodno putovati. 

Tranzit i teretni prijevoz, kao i poslovna putovanja su izuzeci, ali će se provoditi zdravstvene provjere na granici. 

Mađarska, u kojoj ima oko deset miliona stanovnika, bilježi 4.234 slučaja korona virusa i 595 mrtvih.

Izvor: Agencije