Oglasi

Mađarska uskratila podršku Hrvatskoj za ulazak u OECD

Mađarska odbija podršku zbog odnosa Hrvatske prema MOL-u, a prethodno je isto učinila Slovenija zbog Piranskog zaljeva.
Evropski nalog za hapšenjem Hernadija raspisan je nakon Uskokovih optužbi da je Ivi Sanaderu dao 10 miliona eura mitaEPA

Nakon Slovenije, i Mađarska neće podržati hrvatski zahtjev za članstvo u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) zbog odnosa prema MOL-u i njenom šefu Zsoltu Hernadiju, objavilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova u petak.

U saopćenju koje prenosi mađarska agencija MTI, ministarstvo navodi da su stanje oko MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatskog tretmana predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija glavni razlozi povlačenju podrške.

Hrvatska je povela postupak protiv Hernadija zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom optužujući ga da je podmitio Sanadera s 10 miliona eura prilikom prodaje udjela Ine.

Mađarska isto tako neće podržati ni rumunski zahtjev za članstvo u OECD-u zbog zatvaranja katoličke gimnazije koju su uglavnom pohađala mađarska djeca u Targu Muresu, navodi ministarstvo.

Ministarstvo kaže da je Mađarska objavila da neće podržati Zagreb i Bukurešt na sastanku Vijeća OECD-a u petak u Parizu.

Slovenija je također prije nekoliko dana objavila da neće podržati članstvo Hrvatske u OECD-u jer proglašavajući da ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici zato što je Slovenija kompromitirala arbitražni proces.

Hrvatska želi početi pregovore

O tome je u srijedu obavijestila i ambasade država članica EU-a na sastanku u Briselu, na kojem je pod tačkom razno Evropska komisija države članice izvijestila o trenutnom stanju u pogledu budućeg širenja OECD-a.

Generalni sekretar organizacije sa sjedištem u Parizu, Jose Angel Gurria, trebao je u petak predstaviti svoj prijedlog budućeg širenja.

Na priključenje OECD-u od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju reflektiraju Rumunija, Bugarska i Hrvatska, a od država izvan Evrope podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

OECD ima trenutno 35 država članica, ekonomskih najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog proširenja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.