Mađarska ukida vanredno stanje 20. juna

Orbanove ovlasti vladanja dekretom nastavljaju se dok traje parlamentarno zasjedanje (EPA)

Mađarska 20. juna planira ukinuti vanredno stanje uvedeno zbog krize korona virusa, rekla je ministrica pravosuđa Judit Varga u utorak, dok vlada priprema zakon kojim će biti okončana vladavina dekretom, koja je naišla na međunarodnu osudu.

Desno orijentirani premijer Viktor Orban preuzeo je ovlasti bez vremenskog ograničenja u izglasavanju parlamenta u kojem njegova stranka drži dvotrećinsku većinu, izazvavši kritike Evropske unije u vezi sa zastranjenjem demokratije u Budimpešti, prenosi Hina.

Orban je ranije rekao da parlament može u bilo koje vrijeme poništiti posebne ovlasti upravljanja zemljom, za koje je rekao da su nužne da bi se obustavilo širenje pandemije korona virusa i njenih ekonomskih posljedica.

Kad je upitan znači li to da će 20. juna doći kraj i posebnim ovlastima kad bude ukinuto vanredno stanje uvedeno zbog krize, glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs rekao je da, “po definiciji, to dvoje idu ruku pod ruku”.

Vanredne ovlasti

Najavivši u postu na Facebooku 20. juni kao datum ukidanja vanrednog stanja, Varga je opisala međunarodne kritike kao “neosnovane napade”. Dodala je: “Očekujemo (od naših kritičara) da se izvine za vođenje prljave kampanje umjesto da sarađuju u odbrani (protiv korona virusa).”

Parlament, kojim dominira Orbanova stranka Fidesz, trebao je glasati da u sljedećim sedmicama budu ukinute vanredne ovlasti.

Mađarska je prijavila 3.771 slučaj zaraze od korona virusa i 499 smrtna slučaja do utorka, što je prilično malen broj u poređenju s drugim zemljama Evropske unije, zbog ranog i strogog karantina, koje vlada postepeno olakšava od ranog maja.

Orbanove ovlasti vladanja dekretom nastavljaju se dok traje parlamentarno zasjedanje. Njegov posljednji dekret zahtijeva odobrenje vlade za sve velike strane udjele u domaćim kompanijama do kraja 2020.

Orban, koji je proširio svoj utjecaj u svim sferama života u toj srednjoevropskoj zemlji tokom desetljeća na vlasti, suočava se sa svojim dosad najvećim izazovom dok se očekuje da će ekonomija ove godine skliznuti u recesiju uzrokovanu korona virusom.

Izvor: Agencije