Oglasi

Mađarska traži ostavku Visokog komesara UN-a za ljudska prava

Šef mađarske diplomatije Sijarto zatražio je ostavku Zeida Raada al Huseina, jer je optužio mađarskog premijera Orbana za ksenofobiju i rasizam.
Visoki komesar UN za ljudska prava upozorio da su ugrožene osnovne slobodeEPA

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto zatražio je danas ostavku Visokog komesara UN-a za ljudska prava Zeida Rada al Huseina, jer je optužio mađarskog premijera Viktora Orbana za ksenofobiju i rasizam.

"Veoma je neprimereno da zvaničnici UN-a optužuju zemlje članice i demokratski izabrane lidere. Jasno je da Al Husein treba da podnese ostavku", rekao je Sijarto.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava izjavio je u govoru na 37. zasedanju Saveta UN-a za ljudska prava u Ženevi da je "ugnjetavanje postalo moderno i da su osnovne slobode ugrožene".

Al Husein: Orban lišen osjećaja stida

Al Husein je rekao da u Evropi postoje "ksenofobi i rasisti koji su lišeni svakog osećaja stida, kao što je Orban", podsećajući na Orbanovu raniju izjavu da Mađarska "ne želi da meša svoju boju s drugim bojama".

Sijarto je rekao da je neprihvatljivo uporediti Mađarsku s najgorim diktaturama u prošlosti i dodao da Mađarska želi i ima pravo na sopstveno očuvanje.

Orban je redovno na meti kritika zbog politike protiv prihvata migranata.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.