Mađarska šalje još 3.000 policajaca na granicu

Prvenstveno će biti ojačane policijske patrole (AP)

Vlada Mađarska objavila je kako planira poslati još 3.000 policajaca na svoju južnu granicu, sa Srbijom i Hrvatskom, kako bi odgovorila na pritisak izbjeglica i migranata koji žele stići do Zapadne Europe.

Mađarski državni sekretar za vladine komunikacije Bence Tuzson kazao je kako će nove policijske snage biti dodate jedinicama „lovaca na granici“ koji patroliraju duž granica ograđenih bodljikavom žicom prošle godine.

Te snage će na granici biti raspoređene trajno, rekao je Tuzson i dodao kako će prvenstveno biti pojačane pogranične patrole, prenijela je agencija MTI.

On je naveo kako je mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova zaduženo za regrutiranje i obuku, koja će početi uskoro.

‘Otrov za državu’

Premijer Mađarske Viktor Orban kazao je kako njegova država ne želi izbjeglice i migrante na svom terenu, a nedavno ih je opisao kao „otrov“ za Mađarsku.

Nova pravila djelovanja dozvoljavaju policajcima da izbjeglice i migrante, privedene u području od osam kilometara od granice, vrate na stranu ograde koja pripada Srbiji.

Referendum koji sponzorira Vlada iz Budimpešte, a kojim se traži politička podrška odbijanju svakog budućeg plana Europske unije za razmještaj izbjeglica i migranata u članicama Unije, trebao bi biti održan 2. oktobra, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije