Mađarska otvara trgovinsko predstavništvo u Jerusalemu

Mađarski premijer je rekao da su dvije države promovirale zajedničke stavove u nekoliko međunarodnih organizacija (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je otvaranje trgovinskog predstavništva te zemlje u Jerusalimu, naglasivši da je to još jedan korak napred u izgradnji bližih odnosa Mađarske i Izraela.

Nakon razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, Orban je rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu da je upoznao izraelskog kolegu sa predstojećim izborima za Evropski parlament i s važnim ciljem, a to je obuzdavanje antisemitizma u Evropi, prenosi agencija MTI.

Orban je dodao da nakon tih izbora očekuje da se pojave “novi evropski lideri, koji neće finansirati nevladine organizacije koje se mešaju u političke poslove Izraela i promovišu anti-izraelske pozicije”.

Osvrnuvši se to što Poljska bojkotuje samit Višegradske grupe u Izraelu, Orban je izjavio da je uvek bolje kada smo su zajedno nego kada neko nedostaje te dodao da kada imate dva prijatelja koji imaju međusobnu raspravu, jedina stvar kojoj možete da se nadate je da razgovaraju direktno i poboljšaju situaciju.

Saradnja u odbrani

Što se tiče bilateralnih veza sa Izraelom, mađarski premijer je rekao da su te dve države promovisale zajedničke stavove u nekoliko međunarodnih organizacija, uključujući i Ujedinjene nacije.

Kad je reč o privrednoj saradnji, pomenuo je da je 210 izraelskih kompanija aktivno u Mađarskoj te da obe zemlje nastoje da povećaju saradnju u oblasti inovativnih tehnologija.

Izraelski premijer je istakao zajedničke aspekte istorije ove dve zemlje i dodao da i Mađarska i Izrael nastoje da izgrade budućnost na osnovama mira, slobode i prosperiteta.

Netanyahu je zahvalio Mađarskoj na njenoj podršci u međunarodnim organizacijama i rekao da je otvaranje novog predstavništva u Jerusalimu važan gest mađarske države.

Izvor: Agencije