Oglasi

Mađarska: Orban dobija kontrolu nad bitnim dijelom sudstva

Ministar pravosuđa će imati zadnju riječ o imenovanju, napredovanju i platama sudija koji će odlučivati u slučajevima iz širokog spektra tema.
Viktor OrbanKritičari navode da ovlasti ministra dovode u pitanje nezavisnost sudija i nepristranost odluka u pitanjima gdje su vlada ili država u sporuEPA - Arhiva

Mađarski parlament je u srijedu odobrio stvaranje novog sustava sudova koji će se baviti pitanjima javne uprave i tako dao premijeru Viktoru Orbanu kontrolu nad onim što će postati vrlo bitan dio sudstva.

Prema usvojenom zakonu, ministar pravosuđa Mađarske će imati posljednju riječ o imenovanju, napredovanju i plaćama sudaca u novom sustavu, u kojem će sudovi odlučivati o slučajevima iz širokog spektra tema.

Tu su slučajevi u koje je uključena policija, porezna uprava, javne nabave, lokalne vlasti, izbori i mediji.

'Popuna sudova lojalnim ljudima'

Kritičari navode da predviđene ovlasti ministra dovode u pitanje neovisnost sudaca i nepristranost njihovih odluka u pitanjima gdje su vlada ili država strana u sporu.

Mađarski Helsinški odbor je priopćio da novi sustav omogućava Vladi da "legalno popuni sudove lojalnim ljudima".

Novi sistem će početi s radom 2020. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.