Mađarska opozicija: Gruevski je Orbanov VIP migrant

Sjeverna Makedonija traži izručenje Gruevskog zbog presude i još nekoliko krivičnih postupaka protiv njega (EPA)

Mađarska opozicija oštro je kritizirvala poteze Vlade Viktora Orbana u vezi sa zahtjevom bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog za azil u toj državi, a na zgradi Parlamenta istaknut je transparent s natpisom “Gruevski, Orbanov VIP migrant”.

Poslanici u mađarskom Parlamentu žestoko su kritizirali premijera Orbana zbog načina na koji Budimpešta vodi slučaj bivšeg makedonskog premijera, koji je dva dana pred izdavanje međunarodne potjernice napustio Skoplje i, preko nekoliko država, dospio u Madarsku, prenosi Radio-televizija Srbije.

Odgovarajući na pitanja poslanika, državni sekretar Balazs Orban je rekao da je Gruevski po dolasku u Budimpeštu zatražio azil.

Mađarski portal Index.hu primjećuje da za sada nema informacija u kojoj je državi bivši makedonski premijer zatražio azil.

‘Diplomatski i sigurnosni rizik’

Balazs Orban je, također, istakao da Mađarska nije pomogla Gruevskom da napusti Makedoniju te da je postupanje Budimpešte prema bivšem premijeru Makedonije bilo rezultat “sigurnosnih razloga”.

Opozicija je, pak, tražila da sazna kako se uopće Gruevski obreo u Mađarskoj, kao i objašnjenja posebnog tretmana koji, navodno, uživa u toj zemlji.

Zelena opoziciona partija LMP saopćila je u ponedjeljak da je pozvala na uspostavljanje parlamentarnog istražnog komiteta koji će ispitati slučaj Gruevskog, prenosi agencija MTI.

Liderka LMP-a Marta Demeter rekla je na konferenciji za novinare u Budimpešti da taj slučaj predstavlja “diplomatski i sigurnosni rizik” po Mađarsku i da ozbiljno šteti reputaciji te zemlje.

Uloga mađarskih vladinih agencija u ovom slučaju se mora razjasniti što prije, istakla je ona, dodavši da je LMP podnio tužbu i zbog podrške ilegalnoj migraciji.

Kako je Demeter navela, Vladini zvaničnici i dalje odbijaju pružiti odgovore.

‘Premijer glumi političkog kuma’

“Evropski politički sistem, koji skrštenih ruku posmatra dok jedan političar Evropske narodne partije spasava drugog od zatvorske kazne, takođe se mora reformirati”, rekla je ona, zaključivši da “Orban koristi cijeli mađarski državni establišment da bi glumio političkog kuma”.

Situacija s Gruevskim posljednjih dana je praćena brojnim špekulacijama o načinima njegovog dolaska u Mađarsku te o tome ko mu je pomogao.

Gruevski je u Makedoniji osuđen na dvije godine zatvora, zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabavke 600.000 eura vrijednog Mercedesa.

Budimpešta tvrdi da Skoplje još nije podnijelo zahtjev za izručenje bivšeg premijera.

U međuvremenu agencija Beta prenosi vijest da će makedonsko Tužiteljstvo za organizirani kriminal od Crne Gore tražiti snimke sa graničnih prijelaza koje je Gruevski koristio za bjekstvo u Mađarsku.

To je rekla novopostavljena tužiteljka za organizirani kriminal Vilma Ruskoska.

Protestno pismo ambasadoru

U Tužiteljstvu kažu da su izdali naredbu policiji da intenzivno radi na otkrivanju ljudi koji su pomogli bjekstvo bivšeg premijera.

Makedonsko Ministarstvo pravde priprema dokumente za zahtjev za isporučivanje Gruevskog iz Mađarske, koji će se, pošto dvije zemlje nemaju bilateralni sporazum o ekstradiciji, praviti na osnovu međudržavnog dogovora za pravnu pomoć potpisanog u vrijeme bivše Jugoslavije preko evropskih konvencija za ekstradiciju.

Makedonija je u ponedjeljak uložila protestno pismo zbog zahtjeva Gruevskog za azil u Mađarskoj.

Pismo je mađarskom ambasadoru u Skoplju Laszlu Duksu u Ministarstvu vanjskih poslova Makedonije uručio državni sekretar Viktor Dimovski, prenosi agencija MIA.

Dimovski je izrazio nadu da će Mađarska postupiti u skladu s prijateljskim bilateralnim odnosima i evropskim vrijednostima i principima vladavine prava time što će bez odlaganja odbiti zahtjev za azil Gruevskog i predati ga Makedoniji.

Izvor: Agencije