Mađarska nota Sloveniji zbog naslovnice ‘Mladine’ s Orbanom

Janez Janša
Slovenska demokratska stranka Janeza Janše potpisala je prošle sedmice koalicijski sporazum s tri stranke (AP)

Mađarsko veleposlanstvo u Ljubljani verbalnom je notom upozorilo slovensko Ministarstvo vanjskih poslova na “politički neodgovornu” odluku slovenskog tjednika Mladina, koji je prije dva tjedna na naslovnici objavio satiričnu karikaturu mađarskog premijera Viktora Orbana s rukom dignutom u nacistički pozdrav, te je slovenske vlasti zamolilo za “pomoć u izbjegavanju sličnih incidenata ubuduće”, objavili su u petak slovenski mediji.

Mađarskoj veleposlanici u Ljubljani Edit Szilagyina Batorfi iz sjedišta slovenske diplomacije s tim u vezi je poručeno da se slovenske vlasti “ne miješaju u uređivačku politiku medija“, piše ljubljanski list Dnevnik, kako prenosi Hina.

Urednik Mladine Grega Repovž u petak je, u novom broju tjednika, potvrdio da su ovog tjedna i sami primili prosvjedno pismo mađarske veleposlanice, koja im je poručila da su naslovnom karikaturom s Orbanom “prešli sve granice” i da se radi o nečuvenoj odluci, “vrijednoj svakog žaljenja”, kako je ustvrdila.

‘Sramotna aktuelna mađarska politika’

Urednik tjednika ustvrdio je kako je mađarski prosvjed zbog karikatura i napisa u Mladini još jedan dokaz da je aktualna mađarska politika pod Orbanom “sramotna” za Europsku uniju i da je šteta što njegova stranka Fidesz nije isključena iz europske obitelji konzervativnih i pučkih stranaka – EPP te je istaknuo da je među rijetkima koji su branili Orbana bio i nekadašnji slovenski premijer Janez Janša, Orbanov prijatelj.

Mladina je, tvrdi Repovž, u nekoliko svojih brojeva, među ostalim, zapravo pokazala “antisemitsku narav” Orbanove Vlade i njezinu nedemokratičnost, čime je “razbjesnila” mađarske vlasti.

Mladinu u Sloveniji smatraju medijem izrazito lijeve i liberalne orijentacije, koji se često služi satirom i karikaturom.

Na spomenutoj naslovnoj stranici, zbog koje je reagirala mađarska veleposlanica, autor karikature postavio je, u društvu s mađarskim premijerom i predsjednikom stranke Fidesz, i bivšeg slovenskog premijera Janšu te nekoliko članova njegove stranke, u poziciji Orbanovih “pijuna”, odnosno podložnika.

Janša i njegova Slovenska demokratska stranka – SDS, relativna pobjednica lanjskih slovenskih parlamentarnih izbora, često se solidarizira s politikom mađarskog premijera, osobito u pitanjima koja on zastupa oko europskog identiteta i kod protivljenja masovnim migracijama iz muslimanskih zemalja, a mađarski poduzetnici bliski Orbanu dokapitalizirali su zadnjih nekoliko godina više medijskih platformi i portala u vlasništvu ili u bliskim odnosima s Janšinom strankom.

Kontekst izbora za Evropski parlament

S druge strane, članovi Janšine stranke u parlamentarnom istražnom povjerenstvu koje je provjeravalo vlasničke odnose u medijima iznosili tvrdnje da je Mladina, nakon privatizacije tog nekad vrlo utjecajnog tjednika, došla u ruke poduzeća sa sjedištem u Italiji koje najveće profite ostvaruje iz naslova sumnjivih provizija u poslovima nabave opreme i uređaja za slovenske bolnice.

Janšina stranka tvrdi kako Mladina više nije politički neutralan tjednik, kao iz vremena osamostaljivanja, kada je Janša u njemu objavljivao svoje kolumne, nego medij ekstremno lijevih političkih stajališta.

Zato se cijela stvar može staviti i u kontekst predstojećih izbora za članove Europskog parlamenta, iako je protiv nediplomatskih pritisaka na Mladinu stigla i reakcija novinarskih udruga.

Na njima bi, prema nekim prognozama, naviše mjesta u EP-u iz Slovenije mogle dobiti Janšina SDS te stranka sadašnjeg premijera Marjana Šarca, dok će ostale skupine biti marginalizirane.

Izvor: Agencije