Mađarska negira da je pomagala Gruevskom u bijegu

Nikola Gruevski se nalazi u Mađarskoj, gdje je odlučio zatražiti azil (EPA)

Ured mađarskog premijera Viktora Orbana negira da je na bilo koji način pomogao bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom da napusti Makedoniju.

Regionalni mediji prenijeli su da je Gruevski napustio Makedoniju uz pomoć mađarskih diplomata.

Uprava policije Crne Gore potvrdila je Vijestima da je Gruevski u tu državu ušao 11. studenog u 19:19 sati na graničnom prijelazu Božaj te koristio osobnu iskaznicu na svoje ime.

“Nije se pojavila nikakva zaštitna mjera na sistemu za pretrage”, kazao je neimenovani izvor.

Prema istom izvoru, u automobilu su se nalazile i dvije osobe koje su imale diplomatske putovnice Mađarske.

U pratnji druge dvije osobe, također nositeljima diplomatskih putovnica Mađarske, i u drugom automobilu iste večeri prešao je u Srbiju preko graničnog prijelaza Dobrakovo.

Pomogli mu zamjenik ambasadora i konzul

Vijesti prenose kako je jedna osoba zamjenik mađarskog veleposlanika u Crnoj Gori, a druga konzul.

Iz Orbanovog ureda su ponovili da je bivši makedonski premijer iskazao namjeru da aplicira za azil u jednoj mađarskoj diplomatskoj misiji, ali su vlasti odlučile da, iz sigurnosnih razloga, to ipak učini u Budimpešti, gdje bi bio i intervjuiran.

Relevantne procedure će, kako se dodaje, biti provedene u skladu s mađarskim i međunarodnim zakonima.

Gruevski boravi u Mađarskoj legalno, u skladu s procedurom za azil, navodi Orbanov ured i dodaje da vlasti neće iznositi više informacija dok ta procedura ne bude okončana.

Preko Albanije u Crnu Goru

Prethodno je albanska policija potvrdila da je bivši premijer Makedonije preko Albanije pobjegao u Mađarsku, javila je Anadolija.

Generalna direkcija albanske policije priopćila je da je Gruevski tom prilikom koristio vozilo koje je bilo u vlasništvu mađarskog veleposlanstva u Tirani.

“Odjel za granicu i migraciju pri Državnoj policiji obavijestio nas je da je Nikola Gruevski 11. studenog 2018. godine napustio teritorij Republike Albanije na graničnom prijelazu Han i Hotit prema Crnoj Gori, kao putnik u vozilu registracijskih pločica CD1013A, u vlasništvu mađarskog veleposlanstva u Tirani”, navedeno je u priopćenju.

Reagiralo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, navodeći da je Gruevski napustio Crnu Goru istog dana kada je ušao u tu državu te da je crnogorska policija u potpunosti ispoštovala zakonske procedure.

Gruevskog traže zbog toga što se nije u roku javio na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen u slučaju kupovine blindiranog Mercedesa, koji je koštao gotovo 600.000 eura.

Zaev: Utvrditi je li Gruevski otet

Oglasio se i makedonski premijer Zoran Zaev, rekavši da treba ispitati je li Gruevski Makedoniju napustio dobrovoljno ili je otet.

Očekuje da na to pitanje odgovor daju Gruevski i Mađarska.

Prema njegovim riječima, istraga koju su provode Ministarstvo unutarnjih poslova Makedonije i Javno tužiteljstvo za organizirani kriminal treba pokazati kako je bivši premijer napustio Makedoniju.

“Trebamo dobiti odgovor je li on dobrovoljno napustio zemlju, ili je otet. Svako veleposlanstvo i svako diplomatsko predstavništvo je eksteritorijalno. O odgovoru na to pitanje ovise odgovori na sva druga bitna pitanja”, rekao je Zaev.

Potvrdio je da je dobio službenu informaciju po kojoj je Gruevski iz Makedonije ušao u Albaniju, a odatle u Crnu Goru.

Zatvor služiti u Makedoniji

“Ono što je objavljeno u medijima odgovara onome što se nalazi u informacijama iz Albanije i Crne Gore”, rekao je Zaev.

“Mađarska će dodatno morati da pokaže prijateljstvo prema našoj zemlji tako što će vratiti Gruevskog. Prvi dokumenti su već poslani u Mađarsku i Europsku uniju, a svi ostali koji su potrebni za realizaciju ekstradicije bit će dostavljeni”, rekao je Zaev.

Najavio je da će pravosudni organi učiniti sve da Gruevski zatvorsku kaznu služi u Makedoniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije