Mađarska ne popušta Sorosevom univerzitetu

Spor o univerzitetu smatra se maskom za ključni spor između Sorosa i Orbana zbog imigracije (EPA)

Mađarska neće ublažiti pravila za međunarodna sveučilišta unatoč pritisku Europske unije i ponudi Njemačke da posreduje u sporu o sveučilištu koje financira američki milijarder mađarskog podrijetla George Soros, rekao je Zoltan Kovacs, glasnogovornik vlade u Budimpešti.

“Nema promjena u našim temeljnim stajalištima. Nećemo promijeniti zakone i pravila koja uređuju visoko obrazovanje u Mađarskoj. Djelovat ćemo na toj osnovi”, rekao je Kovacs.

Sorosevo Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) preselit će od rujna dio svojih djelatnosti u Austriju jer mu nova mađarska pravila zabranjuju izdavanje američkih diploma.

Taj spor, koji se smatra samo krinkom za temeljni spor između Sorosa i premijera Viktora Orbana zbog imigracije, jedan je od niza pitanja zbog kojih je Europska pučka stranka (EPP) suspendirala Fidesz pred izbore za Europski parlament potkraj svibnja.

Traže da svi univerziteti poštuju mađarske zakone

Bavarska vlada i Tehničko sveučilište iz Muenchena ponudili su, na inicijativu Manfreda Webera, kandidata EPP-a za predsjednika Europske komisije, pomoć kako bi Srednjoeuropskom sveučilištu omogućili da može izdavati međunarodne diplome.

Mađarski državni tajnik Balasz Orban rekao je da je vlada “spremna razmotriti mogućnost izdavanja diploma priznatih u SAD-u i Njemačkoj, kao i Mađarskoj”.

Naglasio je, ipak, da sva sveučilišta moraju poštivati mađarski zakon.

Kovacs je također poručio da sudjelovanje Bavarske, premda dobrodošlo, ne bi dovelo do izmjena zakona.

Rektor CEU-a Michael Ignatieff poručio je prošlog mjeseca da CEU od mađarske vlade traži da mu se zakonskim putem osigura “pravno obvezujuće odobrenje za sve njegove djelatnosti u Budimpešti”.

Izvor: Agencije