Mađarska i Srbija potpisale 10 sporazuma na zajedničkoj sjednici dvije vlade

Predstavnici vlada Srbije i Mađarske potpisali su u Budimpešti, posle četvrte zajedničke sednice, devet međudržavnih sporazuma u različitim oblastima, a potpisan je i jedan sporazum u privatnom sektoru, u prisustvu premijera dve zemlje Ane Brnabić i Viktora Orbana.

Srbija je za Mađarsku ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, koja ima veoma važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti i nema bezbednog Balkana bez Srbije, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

On je istakao da je Srbija postigla značajne rezultate u prethodnom periodu, da ima “široku” perspektivu, te da zemlje Višegradske grupe podržavaju bržu integraciju Srbije u EU.

Odnosi Srbije i Mađarske su na istorijski najvišem nivou i Srbija će nastaviti da ulaže u te odnose, poručila je danas u Budipmešti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i zahvalila Mađarskoj na podršci Srbiji na putu ka EU i na tome što, kako je rekla, često hrabro zastupa interese Srbije u Briselu.

Brnabić je u zajedničkom obraćanju novinarima sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom posle sednice dve vlade, istakla da su odnosi na istorijski visokom nivou, pre svega kao rezultat licne posvećenosti i prijateljstva predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Orbana, te da su na tako dobrim ličnim odnosima u prethodnom periodu započeti i urađeni važni projekti.

Sporazum o zajedničkoj graničnoj kontroli

Ona je zahvalila Mađarskoj na kontinuiranoj podršci evropskom putu Srbije, tehničkoj, ali i svakoj drugoj i kako je dodala, na “često nekim hrabrim i jasnim zastupanjem inetersa Srbije u Briselu”.

Istovremeno, čestitala je mađarskom kolegi na, kako je rekla, fantastičnim ekonomskim uspesima, u porastu izvoza i smanjenju nezaposlenosti, što je, istakla je, i Srbiji veliki pokazatelj da je moguće preokrenuti ekonomsku situaciju u jednoj deceniji.

Mađarski premijer ocenio je da je to bio susret čelnika dve zemlje koje su svesne svog nacionalnog identiteta i kulture, zasnovane na hrišćanstvu, za koje su koreni veoma važni i koje, kada misle na budućnost, to žele da sačuvaju.

“Sve to daje na aktuelnosti da je Evropa ugrožena u bezbednosnom smislu i svima je problem kako da obezbede sigurnost građana. Srbija i Mađarska treba zajedno da štite svoje granice, državaljane i kulturni identitet“, rekao je Orban.

U tom smislu, on je zahvalio Srbiji, predsedniku Aleksandru Vučiću i vladi što su, kako je rekao, pomogli da se na južnim granicama Mađarske zadrži migracija.

Naznačio je da je ponovio ponudu i predlog Mađarske da je spremna da pomogne, kada bude potrebno da se štite južne granice Srbije i da Srbija može da računa na tehničku pomoć ili pomoć u ljudstvu.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter potpisali su izmene Sporazuma o zajedničkoj graničnoj kontroli u drumskom, vodenom i železničkom saobraćaju.

Rešiti problem dugog zadržavanja drumskih prevoznika

Parafe na Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata stavili su potpredsednica srpske vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

“Zahvaljujući dobrim političkim odnosima, ekonomska i trgovinska saradnja Srbije i Mađarske su takođe pozitivne. Politička saradnja dve države nikada nije bila bolja. Napori predsednika Srbije (Aleksandra Vučića) moraju biti prepoznati kao korak napred ka istorijskom pomirenju dve države”, rekao je Sijarto.

Sijarto je dodao i da je trgovinska razmena dve zemlje u 2016. godini iznosila 1,9 milijardi evra, a da je u prvih 11 meseci prošle godine dostigla 2,3 milijarde evra, saopštilo je mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Očekuje se da će do kraja godine ona dostići 2,5 milijardi evra”, zaključio je Sijarto, prenela je mađarska agencija MTI.

Ministarka Mihajlović razgovarala je i sa ministrom za nacionalni razvoj Mađarske Miklošem Šestakom, o realizaciji projekta izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta i efikasnijim graničnim procedurama između dve zemlje. Ona je rekla da je Šestak obećao da će se rešiti problem dugog zadržavanja drumskih prevoznika.

Zajedničko ulaganje u proizvodnju i preradu malina 

Govoreći o realizaciji gradnje pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Mađarske, ministar Šestak je rekao da se ponude izvođača za deo pruge koji gradi Mađarska mogu očekivati u martu.

Memorandum o saradnji u oblasti zapošljavanja između srpskog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i mađarskog Ministarstva za nacionalnu ekonomiju potpisali su ministar za nacionalnu privredu Mihalj Varga i ministar za rad Zoran Ðorđević.

Pored međudržavnih sporazuma, potpisan je i jedan sporazum u privatnom sektoru i to Memorandum o razumevanju oko osnivanja kompanije u Arilju putem zajedničkog ulaganja.

Memorandum, koji se odnosi na formiranje zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne firme za proizvodnju i preradu malina u Arilju potpisali su Melinda Totmarton iz mađarskog “Horizon Food kft” i Milan Stanić iz Srbije, vlasnik “Milan Stanić doo”.

Češće zajedno nego ostali u regionu

Zajedničko zasedanje dveju vlada u Budimpešti ovoga puta biće u novom političkom kontekstu, jer dolazi samo tri dana nakon sto je u Strazburu predstavljena Strategija Evropske unije o proširenju na zemlje zapadnog Balkana.

Mađarski premijer je u nedavnom razgovoru u Budimpešti sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji Ištvanom Pastorom potvrdio posvećenost njegove Vlade proširenju EU-a na zapadni Balkan, rekavši da je to i prvorazredni interes vojvođanskih Mađara.

Ovaj format političke saradnje Srbije i Mađarske ustanovljen je u Beogradu u julu 2014. godine, zatim je Budimpešta bila domaćin 2015. godine, da bi treći susret bio organizovan u novembru prošle godine u Nišu.

Takav oblik saradnje Srbija i Mađarska praktikuju najčešće u odnosu na sličnu praksu u okruženju, a jedino Nemačka i Francuska dva puta godišnje, u proleće i jesen, organizuju zajedničke sednice svojih vlada radi usklađivanja međudržavnih interesa.

Izvor: Al Jazeera i agencije