Mađarska i dalje objavljuje poruke protiv EU-a

Viktor Orban
Kritičari navode da Orban nastoji oduzeti nezavisnost naučnoj zajednici i ušutkati one koji se s njime ne slažu (EPA)

Mađarski provladini mediji nastavljaju objavljivati anti-EU poruke u srijedu uprkos obećanju vladinih zvaničnika da će zaustaviti kampanju za vrijeme pregovora s evropskom grupacijom desnog centra u utorak, prenose agencije.

Vladini plakati protiv predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera i američko-mađarskog milijardera Georgea Sorosa navode se među pritužbama Evropske narodne stranke (EPP), koja nastoji iz svog članstva izbaciti stranku Fidesz premijera Viktora Orbana.

Dvanaest od 80-ak članova EPP-a, najveće grupacije u Evropskom parlamentu, smatra da je Mađarska teško prekršila vrijednosti EU-a i da treba biti izbačena, čak i ako to oslabi grupaciju upravo prije evropskih izbora.

Ključni pregovori

Evropska komisija, koja je, također, u sporu s Mađarskom, zbog, kako kaže, kršenja vladavine prava, odbacuje napade koji sugeriraju da nastoji napuniti Mađarsku imigrantima.

Ključni pregovori u utorak između Orbana i čelnika grupacije EPP-a Manfreda Webera nisu razriješili njihove razlike i izbacivanje je i dalje moguće.

Weber je zahtijevao hitni i trajni završetak Orbanove anti-EU i antiimigrantske kampanje, kao i izvinjenje članovima EPP-a.

Izvor: Agencije