Oglasi

Mađarska: Doživotni zatvor zbog smrti 71 migranta

Tri krijumčara neće imati mogućnost uvjetnog otpusta, dok će četvrti odslužiti minimum 30 godina zatvorske kazne.
Presuđeno je odgovornima za smrt 71 migranta čija su tijela pronađena u kamionu ostavljenom na autoputu u Austriji 2015. godineEPA

Mađarski sud pravosnažno je u četvrtak osudio na doživotni zatvor četvericu krijumčara ljudima, odgovornima za smrt 71 migranta, čija su tijela pronađena u kamionu ostavljenom na autoputu u Austriji u augustu 2015. godine.

Sudija Erik Mezolaki je, u konačnoj presudi, izjavio kako trojica krijumčara neće imati mogućnost uvjetnog otpusta, dok će četvrti odslužiti minimum 30 godina zatvorske kazne, javlja agencija Reuters.

Osuđeni su Afganistanac, koji je predvodio tu grupu, te trojica Bugara.

Ubistvo bez predumišljaja

Oni su proglašeni krivim za organizirano krijumčarenje ljudima i ubistvo bez predumišljaja, pošto nisu zaustavili kamion i otvorili vrata da bi ušao zrak.

Kako je ranije tokom suđenja rekao sudija, migranti su udarali u vrata i vikali, pokušavajući privući pažnju vozača.

Tada se ugušilo 59 muškaraca, osam žena i četvero djece iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Taj slučaj je šokirao Evropu, koja se borila sa velikim prilivom migranata.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.