Mađarska diže novu ogradu na granici sa Srbijom

Ograda, Izbjeglice, Migranti
Nizar Shoukry kaže da Hrvatska jedina brani svoju granicu ljudima, dok su Italija, Slovenija i Mađarska granicu zatvorile (AP)

Mađarska je počela graditi novu ogradu na južnoj granici sa Srbijom, a u okviru napora da spriječi slobodan ulazak migranata i izbjeglica u tu državu.

Mađarska državna televizija je objavila da se duž kratkog dijela granice isprobavaju dvije vrste ograde, prije nego što gradnja doista počne, prenijela je agencija AP.

Premijer Mađarske Viktor Orban je ranije rekao kako je jača ograda, koja će sadržavati i opremu za elektronski nadzor, potrebna u slučaju novog priljeva ljudi koji žele stići do Zapadne Europe.

AP podsjeća da je Mađarska lani podigla ogradu od bodljikave žice duž 175 kilometara granice sa Srbijom, kao i kraće dionice duž granice s Hrvatskom.

Referendum protiv izbjegličkih kvota

Nedavno je u toj zemlji održan referendum na kojem je 98,2 posto izašlih građana glasovalo protiv izbjegličkih kvota. Referendum nije uspio zbog nedovoljne izlaznosti.

Pravo glasa iskoristilo je 43,9 posto građana Mađarske, a da bi referendum bio uspješan moralo je glasovati više od polovice upisanih.

Unatoč tome, premijer Viktor Orban proglasio je “pobjedu” i kazao kako će na temelju rezultata referenduma predložiti promjenu Ustava.

Prije toga je najavio kako će podnijeti ostavku ukoliko na referendumu većina građana, unatoč njegovom stavu, podrži obvezujuće kvote EU-a za prihvat migranata.

No, tu Orbanovu najavu, kako je prenio AP, mnogi su vidjeli samo kao njegov manevar kako bi potaknuo i svoje kritičare da izađu na glasovanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije