Macronova popularnost pala deset posto u dva mjeseca

Emmanuel Macron je kritiziran kada je nezaposlenom radniku rekao da bi mogao dobiti posao kada bi se potrudio (EPA)

Popularnost francuskog predsjednika Emmanuela Macrona pala je u protekla dva mjeseca deset posto, povećavajući probleme s kojima je njegova vlada suočena nakon odlaska popularnih ministara i nedavnog skandala vezanog uz njegovog tjelohranitelja, prenosi Reuters.

Prema rezultatima ankete Ifopa, koju je objavio Le Journal du Dimanche, samo 29 posto ispitanika u septembru je bilo zadovoljno njegovim radom, u usporedbi sa 34 posto u augustu i 39 posto u julu.

Macronova popularnost niska je po većini anketa.

Žestoke kritike u javnosti

Bivši investicijski bankar pobijedio je na izborima 2017. godine sa 66,1 posto glasova na reformskom programu modernizacije Francuske, ali mnogi birači, od konzervativnih penzionera do radnika s niskim prihodima, prigovaraju njegovoj politici, koja uglavnom pogoduje kompanijama i bogatima.

Predsjednik je prošle sedmice kritiziran u javnosti kad je nezaposlenom radniku rekao da bi mogao lako dobiti posao kad bi se potrudio.

Macron je početkom mjeseca doživio neugodno iznenađenje kada je ostavku podnio njegov popularni ministar okoliša Nicolas Hulot.

Prije toga jedan od njegovih najbližih saveznika, ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb, najavio je kandidaturu za gradonačelnika Lyona 2020. godine.

Izvor: Agencije