Oglasi

Macron želi susret s Khaftarom

Francuski predsjednik se želi sastati s komandantom sa istoka Libije kako bi izdejstvovao primirje i nastavak pregovora u toj zemlji.
Francuska je priznala i podržale vojnog komandanta Khalifa HaftaraEPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron želi se sastati s komandantom sa istoka Libije, generalom Khalifom Haftarom, kako bi izdejstvovao primirje i nastavak pregovora u toj zemlji, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Yves Le Drian.

Macron je pozvao na primirje u jednomesečnoj bici za libijsku prijestolnicu Tripoli prošle sedmice, poslije susreta s premijerom Libije Fayezom al-Serrajem, koga podržavaju Ujedinjeni narodi.

Tripoli ima međunarodno priznatu Vladu, ali su neke evropske zemlje, uključujući Francusku, priznale i podržale i vojnog komandanta Haftara, smatrajući da je to način za izlazak zemlje iz haosa, koji je nastao poslije rušenja sa vlasti i ubistva Muammara Gaddafia 2011. godine.

EU poziva na prekid vatre

Evropska unija osudila je ofanzivu Haftarovih snaga na Tripoli, ocijenivši da se radi o prijetnji za međunarodnu sigurnost te pozvala na trenutno primirje u Libiji.

"Vojni napad Libijske narodne vojske na Tripoli i eskalacija koja je uslijedila u i oko glavnog grada predstavljaju prijetnju za međunarodni mir i sigurnost i dodatno prijete stabilnosti Libije", upozorili su ministri vanjskih poslova EU-a u zajedničkoj deklaraciji.

Unija stoga poziva sve strane da se odmah pokrene prekid vatre i sarađuje s UN-om na potpunom prekidu neprijateljstava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.