Macron za vikend domaćin samita G7

Emmanuel Macron
Macron je branio svoju odluku argumentom da nije pravo vrijeme za prihvatanje novih članica (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron bit će ovoga vikenda domaćin summita G7, samo nekoliko dana nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

On se nada da će zadržati svoj imidž globalnog posrednika u vrijeme duboke političke i ekonomske nesigurnosti u svijetu i unatoč otvorenom preziru predsjednika SAD-a Donalda Trumpa prema multilateralnim razgovorima, piše AP.

Do sada su se Macronovi napori pokazali prilično neuspješnima i mnogi su sumnjičavi prema bilo kakvom konkretnom ishodu G-7 usred različitih pogleda na Europu i Sjedinjene Američke Države, prenosi Tanjug.

Trump i drugi čelnici skupine G7 nacija sastat će se u subotu i provesti tri dana u gradu Biarritz, na jugozapadu Francuske.

Trump: To treba biti G8

Francuska predsjedava ove godine skupinom G7.

Skupina G7, pored SAD-a, uključuje Veliku Britaniju, Francusku, Kanadu, Njemačku, Italiju i Japan.

Predsednik SAD-a je u utorak izjavio kako bi bilo prikladno Rusiju uključiti u članstvo G7 skupine naprednih industrijaliziranih zemalja svijeta.

U obraćanju novinarima u Bijeloj kući, on je rekao da je njegov demokratski prethodnik Barack Obama htio da Rusija napusti nekadašnju G8.

“Ali, mislim da je mnogo primjerenije imati Rusiju. To bi trebao biti G8 jer mnoge stvari o kojima razgovaramo imaju veze s Rusijom”, kazao je Trump.

Glasnogovrnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u srijedu da Rusija mora razmotriti konkretne prijedloge za povratak u G7, ukoliko se to predlaže.

Riješiti pitanje Ukrajine

“Teško je razumjeti o čemu se sada radi. Stoga je neophodno da se razgovori o tome premjeste iz sfere javne zabave u profesionalnu, ukoliko se G7 želi postaviti kao ozbiljan format”, rekla je ona.

U međuvremenu je anonimni francuski diplomat izjavio da povratak Rusije u G7 ovisi o njezinom napretku u političkom procesu s Ukrajinom.

Rusija je 2014. godine izbačena iz tadašnje skupine G8 zbog aneksije Krima.

Izvor: Agencije