Macron za evropski front protiv Trumpa

Evropska unija osnovana je kako bi iskoristila Sjedinjene Države, rekao je Trump (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nastoji povesti evropske države protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa na samitu Grupe sedam industrijskih zemalja u Kanadi, prenose agencije.

Macron je danas sazvao sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskom premijerkom Theresom May, novim italijanskim premijerom Giuseppeom Conteom i visokim zvaničnicima Evropske unije prije početka sastanka G7.

On je rekao novinarima kako stav Sjedinjenih Američkih Država mora navesti druge zemlje da „ponovo naprave evropski front“.

Evropski lideri kritizirali su odluke SAD-a da uvede protekcionističke takse na čelik i aluminij, kao i da izađu iz iranskog nuklearnog sporazuma i pariškog klimatskog sporazuma.

„Nijedan vođa nije vječan. Naslijedili smo obaveze koje su iznad nas. Prihvatamo ih. One su život država“, naveo je Macron u tvitu na engleskom jeziku.

Maas: Jednostrane Trumpove odluke

Uoči samita G7 istupio je i njemački vanjskih poslova Heiko Maas koji je kazao kako postoje razlike između SAD-a i njegovih saveznika koje se više ne mogu „gurati pod tepih“.

Istakao je kako je Trumpovo odbacivanje globalnog klimatskog sporazuma i iranskog nuklearnog sporazuma, kao i carine uvedene američkim trgovinskim partnerima, bile jednostrane odluke nauštrb Evrope.

Američki predsjednik, koji će na samit G7 doći posljednji i otići prvi, „svjesno je prihvatio“ da će to imati izravan utjecaj na Evropu, rekao je Maas, te dodao kako Trump okreće leđa multilateralnom svjetskom poretku i djeluje jednostrano u američkim interesima.

Izvor: Agencije