Macron Vučiću: Bratstvo po oružju osnova za naše partnerstvo

Beograd lidera Francuske dočekuje u svjetlu njegove poruke da ne podržava proširenje Evropske unije (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron uputio je pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem izražava želju da tokom posjete Beogradu 5. i 6 decembra zajedno sa njim oživi sjećanje na strašne žrtve koje je narod Srbije podnio na strani saveznika u Prvom svjetskom ratu i da to posluži kao osnov za novo nastojanje Francuske i Srbije u okviru strateškog partnerstva.

“Želio bih da Vam se lično zahvalim na Vašem prisustvu u Parizu na ceremoniji, kojom je obilježena stogodišnjica primirja iz 1918. godine. Znam koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svjetskog rata, podnoseći strašne žrtve od više od milion i dve stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva. Želim da odam priznanje njihovoj borbi na strani saveznica, a posebno Francuske na Solunskom frontu, o kome se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba”, poručio je Macron u pismu.

Dodao je da želi da Srbija bude u potpunosti uvjerena u njegovo zalaganje da oživi ovo sjećanje, što će uraditi tokom posjete Beogradu u decembru. 

“Izražavam želju da obilježavanje bratstva po oružju naše dvije zemlje i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših država u okviru strateškog parnerstva, kako bismo još više unaprijedili saradnju, evropske vrijednosti i regionalnu stabilnost.”

Macron je napisao i da želi da se zahvali Vučiću na pismu u kojem mu je ukazao na “doprinos Vlade Republike Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje”.

‘Srce mi je na mjestu’

Vučić je izrazio zahvalnost Macronu na ličnom pismu koje je uputio Srbiji i ocijenio da je to dobra najava i dobar signal pred posjetu francuskog predsjednika Srbiji.

Vučić je kazao da se ne radi o cirkularnom pismu, koje bi išlo svima koji su prisustvovali ceremoniji u Parizu, već o posebnom pismu za Srbiju, koje mu je uručio predsjednik Francuske, prenosi Tanjug.

“U pismu je iskazano visoko poštovanje prema državi Srbiji i srpskom narodu, govori se o 1.270.000 srpskih žrtava i potrebi da im se pokaže poštovanje”, rekao je predsjednik Srbije.

“Protokol posete Macrona pokazuje da želi da ukaže poštovanje za srpske žrtve i koliko ceni borbu srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. U drugom delu pisma govori se o stabilnosti i evropskom putu”, prenio je Vučić.

On je istakao da je na Srbiji da napravi takvu posjetu predsjedniku Francuske koju će pamtiti.

“Srbi nikada nisu tražili ništa više od običnog poštovanja. Ne tražimo ništa. Mi smo jedna od retkih zemalja koja najmanje novca traži od EU. Ne kukamo, ne molimo ni za poglavlja, ni za šta. Ništa posebno ne tražimo. Ono što tražimo za našu zemlju je poštovanje, a sposobni smo sami da zaradimo i napravimo”, naglasio je Vučić.

Dodao je da posjeta Macrona govori o promijenjenoj poziciji Srbije, i nešto boljem mjestu i većem značaju koji ima u svijetu, ali to “ne znači da smo svetska sila niti ćemo ikada biti”.

Kako je rekao, razgovarat će sa jednim od dva najznačajnija evropska lidera, o teškim temama, o problemima ali i o tome da dođe što više investitora iz Francuske.

“Posle ovog pisma mi je lakše i srce mi je na mestu”, rekao je predsjednik Srbije.

Raspored sjedenja u Parizu

Francuski ambasador u Beogradu Frederic Mondolini izvinio se prošle sedmice Vučiću zbog rasporeda uzvanika na pozornici u Parizu tokom ceremonije obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Mondolini je naglasio da je “za žaljenje” raspored sjedenja ispred Trijumfalne kapije, po kojem je predsjednik Srbije, iako čelnik jedne od zemalja pobjednica u Prvom svjetskom ratu, smješten nasuprot predsjednika Francuske, SAD-a i Rusije, a ne na istoj strani svečane pozornice.

Komentirajući raspored na pozornici, Vučić je rekao kako zna da je “svakom u Srbiji bila knedla u grlu” te ocijenio da “nije bilo ni mesta ni smisla” praviti zbog toga skandal u Parizu.

“Ili ćete bio deo sveta ili ćete se sami isključiti”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije