Oglasi

Macron vratio podršku nacionalnom političkom debatom

Francuski predsjednik generalno je još veoma nepopularan i široko se doživljava kao arogantan.
Istraživanja pokazuju da je Macronova popularnost u dva mjeseca skočila s 23 na 35 postoEPA

Izgleda da je francuski predsjednik Emmanuel Macron vratio podršku dok pokušava zaustaviti proteste "Žutih prsluka" nacionalnom političkom debatom.

Nedavna istraživanja javnog mišljenja pokazuju da je Macronov rejting porastao s 23 na 31 posto u decembru, odnosno s 31 na 35 posto sada, prenio je AP.

No, Macron zna da bi oporavak mogao biti krhak, rekavši nedavno da se osjeća kao da "hoda po ledu".

Macronova popularnost dostigla je najniži nivo nakon antivladinih protesta "Žutih prsluka", koji su izbili u novembru, a mnogi demonstranti pozvali su na njegovu ostavku.

Protesti su dostigli vrhunac početkom decembra, kad je Pariz bio poprište nereda, trgovine i muzeji zatvoreni, a grafiti ispisani preko Trijumfalne kapije.

Macron je otad najavio paket mjera u vrijednosti približno deset milijardi eura za povećanje kupovne moći radnika i penzionera i pokrenuo veliku debatu kako bi francuski narod izrazio svoje stavove prema ekonomskim i demokratskim pitanjima zemlje. 

Nazvan 'predsjednikom bogatih'

Tokom posljednje tri sedmice Macron je putovao širom Francuske kako bi učestvovao u nekoliko debata.

Stojeći usred grupe od stotinjak ljudi, odgovarao je na desetke pitanja šest do sedam sati, što je bilo uživo emitirano na francuskim kanalima, pa tako velika debata sada zauzima isto prostora kao i protesti "Žutih prsluka" u francuskim medijima.

Ispitanici su naglasili da je oporavak Macronovog rejtinga i dalje krhak i da je generalno francuski čelnik još veoma nepopularan i široko se doživljava kao arogantan.

Macron je nazvan "predsjednikom bogatih" zato što se njegova poslovna politika percipira kao favoriziranje bogatih.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.