Macron: Vakcina ne smije biti tretirana po zakonima tržišta

Sanofi
Direktor Sanofija izjavio je da će vakcina prvo biti dostupna SAD-u (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je izvršnog direktora farmaceutskog giganta Sanofi da se sastanu sljedećeg tjedna nakon što je ta tvrtka ranije nagovijestila da će američko tržište imati prioritet za njezina cjepiva protiv bolesti COVID-19.

U priopćenju je istaknuo da svako cjepivo protiv korona virusa mora biti tretirano kao javno dobro i da ne smije biti predmetom zakona tržišta, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Tvrtka sa sjedištem u Parizu razjasnila je svoje ranije navode, priopćivši da će raditi i s europskim vladama kako bi proizvodnja cjepiva počela što prije.

Prethodno je iz Sanofija rečeno da će suradnja s američkom Upravom za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj omogućiti što skoriji početak proizvodnje.

Elizejska palača priopćila je da će se Macron i izvršni direktor Sanofija Paul Hudson sastati u utorak.

Direktor naljutio Vladu

Sanofi je u četvrtak priopćio da će cjepivo, jednom kad bude napravljeno, biti dostupno svim zemljama svijeta.

Priopćenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što je direktor te tvrtke izjavio da će pristup cjepivu najprije biti omogućen SAD-u.

U tomje  prioćenju grupa Sanofi istaknula da je “uvijek bila posvećena tome da u ovim nezapamćenim okolnostima cjepivo učini dostupnim svima”.

Hudson je ranije izjavio da će SAD prvi imati pristup cjepivu jer je uložio u njegov razvoj.

Njegova je izjava naljutila Vladu Francuske, a zamjenica ministra gospodarstva te zemlje izjavila je da je za njih “neprihvatljivo da neka zemlja dobije privilegiran pristup iz novčanih razloga”.

Izvor: Agencije