Macron upozorio Sisija zbog stanja ljudskih prava u Egiptu

'Stvari su se pogoršale od oktobra 2017, kad je Sisi posjetio Pariz', rekao je Macron (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastao se s egipatskim kolegom Abdelom Fattahom el-Sisijem u Kairu kako bi izrazio zabrinutost za stanje ljudskih prava u toj zemlji i unaprijedio odnose dvije države.

Dvojica čelnika sastala su se u ponedjeljak kako bi prisustvovala potpisivanju 30-ak ugovora između Egipta i Francuske vrijednih nekoliko stotina miliona dolara.

Kratko nakon njegovog dolaska u Egipat u nedjelju Macron je rekao da će “otvoreno razgovarati” sa Sisijem o ljudskim pravima.

“Stvari su se pogoršale od oktobra 2017”, kad je Sisi posjetio Pariz, rekao je Macron, misleći na stanje ljudskih prava u Egiptu.

‘Prijetnja egipatskoj stabilnosti’

Civilno društvo u Egiptu smatra da je Sisijeva vlada “radikalnija nego režim [Hosnija] Mubaraka”, dugogodišnjeg predsjednika, svrgnutog 2011, rekao je Macron.

“Moj stav glasi: stabilnost i poštivanje suvereniteta. Međutim, ovo što se događa ovdje prijeti” egipatskoj stabilnosti, dodao je on. 

Francuski predsjednik 2017. godine, tokom Sisijeve posjete Parizu, rekao je da neće “držati predavanja” Egiptu o stanju ljudskih prava.

Izvor: Agencije