Macron upozorava na opasnost raspada Evropske unije

Emmanuel Macron, Kampanja, Europski izbori
Uplitanje Emmanuela Macrona u kampanju za izbore za Evropski parlament kritizirale su sve opozicijske stranke (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ponovno upozorio na “veliku opasnost” raspada Europske unije, opravdavajući tako svoje sudjelovanje u kampanji za izbore za Europski parlament, što oporba otvoreno kritizira.

Francuski predsjednik, kojemu je 41 godina, a izabran je 2017. godine, oduvijek je zagovarao proeuropsko stjalište i smatrao da EU treba “reformirati”.

U razgovoru koji je objavilo četrdesetak regionalnih dnevnika, tumači zašto nije samo “promatrač, nego je sudionik ovih izbora”.

Macron ističe da su ovi izbori “najvažniji nakon 1979. godine, jer se Unija našla pred velikom opasnošću”.

“Ako kao predsjednik države dopustim da se raspadne Europa, koja je izgradila mir i donijela napredak, bit ću odgovoran pred poviješću”, ocijenio je, kako prenosi Hina.

‘Evropski utemeljiteljski sabor’

Usto predlaže da se, nakon izbora, održi “europski utemeljiteljski sabor”, na kojemu će sudjelovati čelnici i građani kako bi “utvrdili strategiju Europe u idućih pet godina, pa i izmjene ugovora” koje bi iz toga mogle proisteći.

Odgovarajući na pitanje o zaštiti okoliša, predložio je “opće oporezivanje kerozina u Europi”.

Francuski predsjednik je, zajedno s portugalskim socijalističkim čelnikom Antoniom Costom, u ponedjeljak pozvao na “stvaranje velike koalicije naprednjaka”, koja bi se suprotstavila “onima koji žele uništiti Europu nacionalizmom”.

Njegovo uplitanje u kampanju, koje je išlo čak dotle da je bio na predizbornom plakatu svoje stranke, kritizirale su sve oporbene stranke.

“Macron zlorabi predsjedničku dužnost i ponaša se kao pravi vođa klana”, napisao je u objavi na Twitteru nositelj liste Nacionalnog okupljanja Jordan Bardella, dodajući da je to “proturepublikansko i ujedno krajnje nelojalno ponašanje”.

Izvor: Agencije