Macron: Uključujem se u problem dijaloga nakon izbora na Kosovu

Emmanuel Macron
Macron je branio svoju odluku argumentom da nije pravo vrijeme za prihvatanje novih članica (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da čeka da se završe izbori na Kosovu kako bi se uključio u rješavanje problema u dijalogu Beograda i Prištine.

To je rekao u četvrtak u kratkom susretu sa prvim potpredsjednikom Vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, prenosi Tanjug. 

Prilikom susreta u okviru generalne debate 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, Dačić je čestitao Macronu na govoru prilikom njegove nedavne posjete Srbiji i prenio mu da je njegova posjeta jedna od najboljih nekog stranog zvaničnika u historiji Srbije.

Kako navode iz ministarstva, Macron, koji je bio u pratnji supruge Brigitte, odgovorio je da mu je bila posebna čast i veliko zadovoljstvo.

Inicijativa Njemačke i Francuske

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je prije sedam dana u Berlinu kako Njemačka i Francuska pokušavaju pokrenuti dijalog Srbije i Kosova, kao i da se nešto uradi po pitanju carina koje je Kosovo uvelo na proizvode iz Srbije i BiH, javlila je Beta.

Nakon razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Merkel nije željela komentirati navode da bi Njemačka i Francuska mogle imenovati posebnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova.

Šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini i lideri zemalja Zapadnog Balkana također su u nedjelju navečer sastali na marginama Generalne skupštine UN-a i podržali nastavak dijaloga Srbije i Kosova i pozvali na skoro postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Izvor: Agencije