Oglasi

Macron: Udaljiti Rusiju od Evrope izvorna strateška greška

Francuski predsjednik kaže da nove sankcije Rusiji nisu u interesu Evrope.
Evropske 'slabosti i greške' pomogle su Rusiji da ojača savezništvo s Kinom, ističe MacronEPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da je došlo vrijeme za Evropu da se približi Rusiji, drži je u njenim zapadnim granicama, provjerava njene globalne ambicije i izbjegne da bude uvučena u novi hladni rat.

Macron nije direktno rekao želi li da Evropska unija ukine sankcije uvedene Moskvi nakon ruske aneksije Krima, žarišta napetosti između Istoka i Zapada u proteklih pet godina.

Kazao je, međutim, da nove sankcije nisu u interesu Evrope.

Evropske 'slabosti i greške'

Macron je skicirao ulogu Francuske kao balansirajuće sile: između Rusije i njenih suparnika, između SAD-a i Irana, između bogatih i siromašnih zemalja.

"Udaljiti Rusiju od Evrope izvorna je strateška greška", rekao je Macron.

Evropske "slabosti i greške" pomogle su Rusiji da ojača savezništvo s Kinom i obnovi utjecaj u Siriji, Libiji i širom Afrike, tvrdi francuski čelnik.

"Nije u našem interesu da budemo slabi ili osjećamo krivicu, u našem je interesu da zaboravimo nesuglasice i ponovo prigrlimo jedni druge", rekao je Macron, ali je dodao da "evropski kontinent nikad neće biti stabilan ni siguran ako mi ne pacificiramo i pojasnimo naše odnose s Rusijom", prenosi AP.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.