Macron u Berlinu: Evropi treba više nezavisnosti

MAcron pozvao Njemačku da uloži dodatne napore u odbrani Evrope (Anadolija)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da Evropa treba biti više nezavisna kako bi u budućnosti bila ambicioznija na globalnom planu, javlja Anadolija.

U okviru službene posjete, Macron je u berlinskom Bundestagu prisustvovao komemoraciji žrtvama Prvog svjetskog rata.

U obraćanju prisutnima, Macron je istakao da Evropa, a posebno Francuska i Njemačka, imaju misiju da ne dozvole svijetu da krene u novi sunovrat.

“Evropa treba biti snažnija i nezavisnija”, kazao je Macron i dodao kako Evropa mora preuzeti više odgovornosti za vlastitu sigurnost i odbranu.

On je pozvao Njemačku da uloži dodatne napore u odbrani Evrope koja se suočava s novim valom nacionalizma.

Ističući kako borba protiv klimatskim promjena, trgovinskih ratova i drugih izazova zahtijeva zajednički rad, Macron je kazao da su sve evropske zemlje to dužne učiniti.

Pad popularnosti

Macron je dalje kazao kako je Njemačka savladala nacionalizam i krvožedne đavole te izrazio ponos što je i Francuska doprinijela toj borbi u prošlosti.

Njegova posjeta je, napominje AP, uslijedila u trenutku kada i njemu i njemačkoj kancelarki Merkel opada popularnost i oboje trebaju međusobno ohrabrenje i podršku.

Merkel je podržala ideju o evropskoj vojsci koju je francuski predsjednik nedavno iznio, navodeći da bi ta vojska pokazala svijetu da više nikad neće biti rata među državama Evrope.

Macronova posjeta također se događa pred samit u decembru čiji je cilj odluka o reformama zajedničke valute (eura) kako bi je učinili otpornijom na finansijske i ekonomske krize, navodi američka agencija.

Izvor: Agencije