Macron: Turska kupuje rusko oružje, a članica NATO-a?

Macron smatra da će odbrambeni sistem unutar NATO-a izložiti svoju vojnu opremu ruskoj vojnoj obavještajnoj službi (Arhiva)

Nejedinstvo NATO-a pokazalo se u potpunosti na dan otvaranja samita Alijanse u Londonu prošle sedmice, a napetost se osjetila i između Francuske i Turske u vezi s kupovinom ruskog naoružanja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je Tursku da sarađuje sa saveznicima oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i upitao kako je moguće biti član NATO-a i kupiti ruski sistem protivzračne odbrane S-400.

“Tehnički, to nije moguće”, rekao je Macron, prenio je The Guardian.

Odbili i Obaminu ponudu

Macron, kao i čelnici većine država članica NATO-a, smatra da će ruski odbrambeni sistem unutar NATO-a izložiti svoju vojnu opremu, uključujući borbene avione F-35, ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, prennosi Tanjug.

Na pitanje novinara hoće li SAD sankcionirati Tursku zbog kupovine S-400, kako to traži američki Kongres, predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je da razmatra to pitanje.

Potom je, kako navodi list, netačno rekao da je Turska bila primorana kupiti S-400 jer je njegov prethodnik u Bijeloj kući Barack Obama odbio dozvoliti Turskoj da kupi američki sistem odbrane Patriot.

“Turska je tokom dužeg perioda snažno željela kupiti sistem Patriot”, rekao je Trump, ali joj Obama nije želio prodati.

Ustvari, Obamina administracija više je puta nudila oružje Turskoj, ali je Erdogan to odbio jer američki sporazum nije uključivao osnovnu tehnologiju Patriota, navodi list.

‘To je njihova odluka’

Nakon što je Trump branio tursku poziciju, Macron je intervenirao.

“To je njihova odluka”, kazao je on za Tursku, dodajući da je i Evropa ponudila da Erdoganu proda sistem za protivzračnu odbranu.

“Čak i kad su imali evropsku opciju, potpuno u skladu s NATO-om, oni su odlučili ne biti u skladu s NATO-om”, rekao je Macron.

Izvor: Agencije