Oglasi

Macron traži od Libije da ne drži migrante u pritvoru

Libija je postala glavna tranzitna ruta za afričke migrante koji nastoje da dođu do Evrope preko Mediterana.
Emmanuel MacronFrancuska ove godine predsjedava skupinom G7EPA - Arhiva

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je libijske vlasti da migrante u tranzitu ne upućuju više u pritvorske centre, već da im osiguraju siguran smještaj.

On je takođe rekao da su u ponedjeljak napadnute prostorije Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice u Libiji, ali nije iznio detalje o napadu, prenosi AP. 

Macron se sastao sa visokim komesarom UN za izbeglice Filippom Grandijem i generalnim direktorom Međunarodne organizacije za migracije, nakon što su se prethodno u Parizu ministri vanjskih i unutrašnjih poslova EU-a okupili da bi razmotrili pitanje migranata koji u Evropu dolaze iz Libije.

Libija postala tranzitna ruta

Ova zemlja postala je glavna tranzitna ruta za afričke migrante i izbjeglice koje nastoje da dođu do Evrope preko Mediterana.

Evropska unija potrošila je na stotine miliona eura kako bi opremila i obučila libijsku obalsku stražu i kako bi poboljšala uslove u pritvorskim centrima.

Macron je saopštio i da su novi "mehanizam solidarnosti" koje su za razmještaj migranata unutar EU-a predložile Njemačka i Francuska prihvatilo je 14 zemalja članica Unije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.