Oglasi

Macron: Tehnološki giganti ne mogu biti 'slobodni jahači'

Francuski predsjednik sastao se sa čelnicima desetaka tehnoloških kompanija, među kojima su Facebook, Microsoft, Uber i IBM.
Sastanak se održava u trenutku kad se Facebook, Google i drugi internetski giganti suočavaju s optužbama za zloupotrebu ličnih podatakaEPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je u srijedu, na sastanku s osnivačem i izvršnim direktorom Facebooka Markom Zuckerbergom i čelnicima drugih visokotehnoloških kompanija, da tehnološki giganti ne mogu biti samo "slobodni jahači" koji ne mare za opće dobro.

Pozvao ih je da pomognu u poboljšanju "socijalne situacije, nejednakosti i klimatskih promjena", prenosi AP.

Francuski predsjednik sastao se sa Zuckerbergom i čelnicima desetaka drugih tehnoloških kompanija, među kojima su Microsoft, Uber i IBM, na konferenciji pod nazivom "Tehnologija za opće dobro", posvećenoj pitanjima kao što su prava radnika, zaštita podataka i tehnološka pismenost.

Sastanak se održava u trenutku kad se Facebook, Google i drugi internetski giganti sve više suočavaju s optužbama javnosti da su "predatori" koji zloupotrebljavaju lične podatke, izbjegavaju plaćanje poreza i guše konkurenciju.

Izvinjenje u Evropskom parlamentu

"Nema besplatnog ručka", našalio se Macron, izrazivši očekivanje da će razgovori biti "otvoreni i direktni".

Zuckerberg je stigao u Pariz dan nakon što se suočio s teškim pitanjima zastupnika u Evropskom parlamentu u Briselu, gdje se izvinio za način na koji je njegova društvena mreža korištena za objavljivanje lažnih vijesti i miješanje u izbore.

Macron sebe vidi na jedinstvenoj poziciji da shvati tehnološki svijet, ali i da utječe na njega, a istovremeno je jedan od najglasnijih kritičara u Evropi kad je riječ o poreskim shemama kojima se koriste kompanije poput Facebooka, uskraćujući vlade za milijarde eura potencijalnih prihoda godišnje, zaključuje američka agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.