Macron se u petak sastaje s Theresom May

Dvoje državnika u petak navečer će se sastati u Fort Breganconu u blizini Toulona (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastat će se u petak s premijerkom Velike Britanije Theresom May u njegovoj ljetnoj rezidenciji na jugu Francuske, doznaje se iz Elizejske palate.

Izvor iz Elizejske palate rekao je kako će se dvoje državnika u petak navečer sastati u Fort Breganconu u blizini Toulona, nakon čega slijedi privatna večera na kojoj će biti zajedno sa svojim životnim partnerima, Brigitte Macron i Philipom May, prenosi Hina.

Izvor nije naveo ništa o dnevnom redu razgovora, no ranije u utorak britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt se sastao s francuskim kolegom Jean-Yvesom Le Drianom u Parizu, a tema razgovora je bio Brexit.

U intervjuu za francuski radio, Hunt je naglasio britansku želju da se Evropska komisija ozbiljnije angažira u vezi britanskih prijedloga kako bi se došlo do ”pragmatičnog i razumnog” ishoda pregovora o Brexitu.

Poziv EK-a

Evropska komisija pozvala je u prošle sedmice zemlje članice i kompanije da pojačaju pripreme za sve moguće ishode pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU-a, uključujući i mogućnost da do toga dođe i bez potpisanog sporazuma.

“Dana 30. marta 2019. godine Velika Britanija će istupiti iz EU-a i postati treća zemlja, što će se odraziti na građane, kompanije i upravna tijela u Velikoj Britabiji i EU. Posljedice su mnogobrojne – od novih kontrola na vanjskim granicama EU-a, validnosti dozvola, potvrda i odobrenja izdanih u Velikoj Britaniji, do različitih propisa o prenosu podataka”, navodi se u zvaničnom saopćenju.

Komisija pri tome poziva “sve države članice i privatne subjekte da ubrzaju pripreme za sve moguće ishode” pregovora, uključujući i mogućnost trenutnog raskida svih odnosa.

Izvor: Agencije