Macron raspustio grupu zbog ‘podrške terorizmu’

Pariz, Francuska
Reper je osuđen na uvjetnu kaznu jer je 'podržavao terorizam' u pjesmi koja evocira sjećanje na napade u Parizu (AP)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron naredio je raspuštanje slabo poznate organizacije koju vodi jedan reper zbog navodnog govora mržnje i podrške terorizmu.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je udruga “Killuminateam – vojnici na Alahovu putu” širilo svoje poruke, navodno, pomažući svima kojima je pomoć potrebna, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Njihova glavna aktivnost bilo je organiziranje javnih akcija tijekom kojih “pozivaju na mržnju i nasilje”, prenio je AP dio priopćenja Ministarstva unutarnjih poslova.

Organizacija je koristila internet za širenje videosnimki konspirativne prirode, s antisemitskim i antikršćanskim sadržajima te sadržajima koji afirmiraju terorizam.

Suprotstavljanje ‘islamskom separatizmu’

Macronovim predsjedničkim dekretom ta je organizacija prestala postojati.

Sjedište organizacije, koja je imala samo 15 članova, bilo je u regiji Val d'Oise, sjeverno od Pariza, a njezino raspuštanje odražava namjeru francuskih vlasti da se odlučno suprotstave onome što Macron naziva “islamskim separatizmom”, navodi se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova.

Francuski je predsjednik prošlog tjedna najavio da se svim sredstvima i odlučno namjerava suprotstaviti “islamskim ekstremistima”, prije svega uvođenjem obuke za imame, ali i jačanjem policijskog prisustva u problematičnim četvrtima.

Mediji: Uvjetna kazna zbog podrške terorizmu

Reper koji predvodi tu organizaciju osuđen je prošlog studenog na šest mjeseci uvjetne kazne jer je podupirao terorizam u pjesmi “Terorist”, koju je postavio na YouTube, a koja evocira sjećanje na masovne nemire i napade u Parizu 2015., kada je poginulo 130 ljudi.

Jedna žena, koja se predstavila kao njegova supruga, nedavno je na YouTube postavila snimku na kojoj tvrdi da je njezin suprug u pritvoru od 5. siječnja zbog optužbi za prevaru.

Ta je žena kritizirala i vlast i policiju, rekavši da njezin suprug “nikad nije pozivao na oružani džihad” nego  se, u ime islama, posvetio pružanju pomoći mladima.

Izvor: Agencije