Macron: Radit ćemo na širem okviru s Iranom

Emmanuel Macron: Radit ćemo zajedno na širem okviru, koji pokriva nuklearnu aktivnost (AP)

Francuska, Njemačka i Velika Britanija žale zbog odluke Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz nuklearnog sporazuma s Iranom, poručio je u utorak navečer francuski predsjednik Emmanuel Macron i dodao kako je odlukom SAD-a doveden u pitanje režim neširenja nuklearnog oružja.

On je poručio kako će Francuska raditi na širem sporazumu koji obuhvata nuklearne aktivnosti Irana, programe za razvoj balističkih raketa i regionalne aktivnosti.

“Radit ćemo zajedno na širem okviru, koji pokriva nuklearnu aktivnost, period nakon 2025. godine, balističku aktivnost i stabilnost na Bliskom istoku, naročito u Siriji, Jemenu i Iraku”, naveo je Macron na svom nalogu na Twitteru.

Razvoj atomskog oružja

Macron je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskom premijerkom Theresom May oko 19:30 sati, najavilo je francusko Predsjedništvo, bez dodatnih pojedinosti, odnosno pola sata prije Trumpove objave svoje odluke.

Sporazum između Irana i šest sila (SAD, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u januaru 2016. godine.

Američki predsjednik od kada je izabran ponavlja da želi “poderati” taj sporazum.

Izvor: Agencije