Macron predstavio plan za borbu protiv siromaštva

Emmanuel Macron nastoji uvjeriti glasače da njegova reformska agenda nije samo za bogate i privrednike (EPA)

Francuski predsednik Emmanuel Macron, kojeg mnogi smatraju liderom bogatih, predstavio je danas plan za borbu protiv siromaštva vredan osam milijardi evra, prenosi Anadolija.

“Ne želim plan kojim ćemo pomoći siromašnima da žive bolje siromašni. Želim da im damo izbor i mogućnost da više ne budu siromašni”, kazao je Macron.

Plan je fokusiran na bolje obrazovanje siromašne dece i pružanje pomoći nezaposlenim ljudima kako bi se vratili na posao, a ne samo na finansijsku pomoć.

Mere uključuju mesta u vrtićima kako bi roditelji imali slobodnog vremena za posao ili edukaciju, osiguranje školskog doručka u siromašnim naseljima i obavezna poslovna edukacija za mlađe od 18 godina koji su napustili školovanje.

Agencija za statistiku ISEE procenjuje da najmanje 14 odsto stanovništva Francuske živi ispod granice siromaštva.

Veoma snažna politička poruka

Prethodno je portparol francuske Vlade Benjamin Griveaux rekao kako je reč o “veoma snažnoj političkoj odluci u trenutku kada Francuska posvećuje veliku pažnju javnim troškovima”.

Griveaux u izjavi listu 20 Minutes nije precizirao da li će taj novac proisteći iz novih fondova ili iz postojećih sredstava koja se već nalaze u okviru drugih budžeta, a kojima će se promeniti namena.

Nije naveo ni kako će novac biti trošen, ali je rekao da je vlada isplanirala više mera kako bi ljude vratila na posao ili im dala bolja radna mesta.

Iako su razni socijalni programi razvijeni u protekle dve decenije, Griveaux je zaključio da oni nisu iskorenili uzroke siromaštva.

Macronov plan protiv siromaštva, koji je jednom već odgađan, odavno je najavljivan, jer on nastoji da ubedi glasače da njegova reformska agenda ne ide na ruku samo bogatima i privrednicima.

Izvor: Agencije