Macron optužio Erdogana da je prekršio obećanja u vezi s Libijom

Macron je razgovarao s grčkim premijerom Mitsotakisom (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron optužio je u srijedu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da je prekršio obećanja data na konferenciji o Libiji, nakon što su turski ratni brodovi i sirijski borci stigli u tu sjevernoafričku zemlju.

“Želim izraziti zabrinutost u vezi s ponašanjem Turske u ovom trenutku, što je u potpunoj suprotnosti s onim na šta se predsjednik Erdogan obavezao na konferenciji u Berlinu”, rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, objavio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Obećanja na samitu u Berlinu

Macronovi komentari uslijedili su sedmicu nakon što su se Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Rusija, koji podržavaju zapovjednika libijske vojske na istoku zemlje, penzioniranog generala Khalifu Haftara, i Turska, koja podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju, usaglasili sa zapadnim silama u Berlinu da će raditi na poticanju trajnog prekida vatre i podržati embargo na oružje.

Međutim, otad je došlo do sukoba s Haftarovom Libijskom nacionalnom armijom (LNA), koja pokušava otvoriti novi front kretanjem prema Misrati, na zapadu zemlje.

Macron je potvrdio prisustvo turskih brodova i optužio Ankaru da krši suverenitet Libije te ugrožava sigurnost Evrope i zapadne Afrike.

Izvor: Agencije