Macron: Obnovit ćemo Notre-Dame, to je naša sudbina

Emmanuel Macron: Bitka još nije gotova, ali smo izbjegli najgore (EPA)

Francuski narod će obnoviti izgorjelu katedralu Notre-Dame u Parizu, jer se to od nas očekuje i to je naša sudbina, rekao je predsjednik ove evropske države Emmanuel Macron u prijestolnici Francuske.

“Cijeli svijet će pomoći u obnovi katedrale, već od sutra ćemo pokrenuti javne pozive. Oni će se proširiti van naših granica, pozvat ćemo sve najtalentiranije i sposobne ljude da nam to pomognu”, istakao je on nedaleko od mjesta gdje se nalazi ova bogomolja, koja je u ponedjeljak predvečer pogođena katastrofalnim požarom.

Čelnik ove evropske nacije pohvalio je napore stotina vatrogasaca koji su uspjeli spasiti fasadu Notre-Damea i glavni dio građevine od potpunog razaranja.

“Obnova Notre-Damea je naša obaveza, naša sudbina. Francuski narod očekuje obnovu i francuski narod će to uraditi. Moram pohvaliti napore vatrogasaca koji se bore protiv vatre. Bitka još nije gotova, ali smo izbjegli najgore”, istakao je Macron.

Tužitelji pokrenuli istragu

Požar u katedrali Notre-Dame u Parizu još nije ugašen, no vatrogasci su uspjeli odbraniti strukturu zgrade, izjavio je u ponedjeljak kasno navečer komandant vatrogasne jedinice, prenose novinske agencije.

“Možemo reći da je struktura Notre-Damea u potpunosti riješena”, izjavio je komandant vatrogasne brigade Jean-Claude Gallet.

Veliki požar zahvatio je u ponedjeljak oko 18:50 sati parišku katedralu Notre-Dame te srušio toranj i krov najposjećenijeg historijskog spomenika Evrope.

Uzrok požara za sada nije poznat, ali vatrogasci misle da bi mogao biti povezan s radovima na obnovi crkve, dok su tužitelji pokrenuli istragu.

Izvor: Al Jazeera i agencije